Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Directorul INSP va fi schimbat fără concurs. Caietul de sarcini, cu dedicație

Directorul INSP va fi schimbat fără concurs. Caietul de sarcini, cu dedicație

Caietul de sarcini pentru ocuparea funcțiilor de conducere de la INSP a fost schimbat cu dedicație de ministrul Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan.

Directorul INSP va fi schimbat fără concurs. Caietul de sarcini, cu dedicație
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Apr 2021   •   23:55

Directorul de la INSP va fi schimbat fără concurs și fără condiție de specialitate. Consiliul de Coordonare al Institutului Național de Sănătate Publică sunt exasperați și au trimis un document în scris către Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan, spunând foarte clar că există riscul de scădere a standardelor profesionale.

El urmează să fie numit fără concurs, prin selecție de dosare și în baza unei fișe a postului, din care au fost excluse condițiile: vechime și specialitate medicală. În pandemie, Institutul Național de Sănătate Publică ar urma să aibă la conducere o persoană care nu este medic. Informația a fost prezentată, luni, de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei.

"Institutul Național de Sănătate Publică organizează ocuparea fără concurs, în baza selecției de dosare, pe o perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, personal pentru următoarele posturi vacante de conducere, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 905/2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art. 11 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19: 1 post Director General", anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

Totodată, INSP menționează și condițiile de participare:

"Condiții generale:

  • îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea exercitării profesiei în România;
  • are vârsta de minimum 18 ani împliniți;
  • are capacitate deplină de exercițiu;
  • are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată de medicul de familie sau medicul de specialitate medicina muncii;
  • îndeplinește condițiile de studii prevăzute de lege pentru postul vacant;
  • îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea postului vacant conform fișei de post;
  • nu a fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătura cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care l-ar face incompatibil cu exercitarea funcției vacante pentru care candidează, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

Condiții specifice:

  • studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență în specialitatea postului
  • cadru universitar sau medic primar în domeniile sănătate publică, epidemiologie sau igienă
  • vechime necesară în muncă – minim 10 ani
  • vechime necesară în specialitate - minim 5 ani", după cum se arată în document.

Mihai Gâdea a precizat la Sinteza Zilei că la data de 10 martie 2021, în fișa postului a Directorului general de la INSP era solicitată o experiență de 10 ani și de specialitate de 5 ani. Mai mult decât atât, cel care ocupa postul de Director general al INSP trebuia să fie medic, cadru universitar sau medic primar în domeniul de sănătate publică.

La data de 1 aprilie 2021, fișa postului a fost schimbată, iar condițiile pe care persoana ce va ocupa funcția de Director general al INSP trebuie să fie cadru universitar, medic primar în domeniu de sănătate publică și să aibă o experință de muncă de 7 ani.

Persoana pe care doresc să o pună nu lucrează ca medic, s-a retras din activitate și este doar cadru universitar. Omul pregătit a fost secretar de stat în Guvernul Cioloș și a fost consilierul lui Dacian Cioloș. Este cadrul universitar la Universitatea Babeș – Bolyai, a dezvăluit Mihai Gâdea.

Reacția INSP la schimbare Ministerului Sănătății

"Ținând cont de rolul și importanța INSP, între instituțiile centrale ale sistemului de sănătate publică, în contextul pandemic, (...) considerăm că ar fi important ca Institutul să aibă parte de o conducere stabilă ca să nu fie afectate funcțiile principale de coordonare ale sistemului de sănătate publică.

Considerăm că un concurs pentru ocuparea postului, conform Legii nr. 33/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 183 / 2020 este în spiritul transparenței și asigurării continuității.

Ne reafirmăm pe această cale solicitarea inițiată de organizare a concursului pentru ocuparea postului de Director general al INSP, acesta fiind, de altfel, și unul dintre obiectivele avute în vedere la momentul preluării cu caracter temporar a funcției de Director general al INSP", se precizează în răspunsul INSP, adresat secretarului de stat Andreea Moldovan și prezentat de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close