Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei O nouă tulpină sau ultimul "strănut" al pandemiei? Dr. Carmen Dorobăţ, despre valul COVID care a lovit China

O nouă tulpină sau ultimul "strănut" al pandemiei? Dr. Carmen Dorobăţ, despre valul COVID care a lovit China

Valul pandemic care a lovit China provoacă îngrijorare în întreaga lume. Va urma o situaţie complicată sau chinezii sunt, de fapt, în urma noastră, din punct de vedere pandemic? Dr. Carmen Dorobăţ a lămurit situaţia, în direct, la Antena 3.

O nouă tulpină sau ultimul "strănut" al pandemiei? Dr. Carmen Dorobăţ, despre valul COVID care a lovit China
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2022   •   21:47

Chinezii sunt revoltaţi de restricţiile pandemiei care abia acum a venit mai alert peste ei, şi am asistat zilele acestea la scene greu de privit. 

Dr. Carmen Dorobăţ crede că în China avem de a face cu un val Omicron cu care Europa deja s-a confruntat. Epidemiologul şi-a exprimat totodată compasiunea faţă de populaţia asuprită. 

"Cam aşa s-ar traduce, că este vorba de un val care peste noi a trecut, dar, bineînţeles, noi fiind şi sensibili în acest areal geografic, orice atitudine agresivă, chiar dacă vorbim de sectorul medical, nu este bine venită şi ea trebuie făcută cu bună-gândire şi înţelegere vizavi de populaţie pentru a nu ajunge la astfel de elemente care, bineînţeles, se pot revolta pentru că, pe bună dreptate, presiunea este atât de mare.", a declarat dr. Carmen Dorobăţ la Sinteza Zilei.

Este posibil să se creeze o nouă tulpină sau vorbim de ultimul strănut al pandemiei?

"Nu putem vorbi de ultimul strănut într-o pandemie. Noi acum, de exemplu, suntem şi în pandemie de HIV, dar pe care încă o stăpânim. Aşa şi cu Omicronul şi cu toate celelalte variante care ar fi posibile să vină de aici încolo.

Important este să avem ştiinţa să stăpânim această pandemie şi deloc să avem vreodată asemenea aşteptări să o oprim şi, în special, să o oprim brusc.

Acest lucru nu se întâmplă niciodată într-un fenomen epidemiologic. Deci, încet-încet, pandemia îşi va relua un curs pe care noi să îl putem prevedea şi în acelaşi timp să îl putem stăpâni  din punct de vedere medical.", a explicat epidemiologul. 

Dr. Carmen Dorobăţ a estimat că, deocamdată, în sezonul cald, nu trebuie să ne temem de un nou val pandemic.

"Pentru valul Omicron cam ştim cum stau lucrurile, am văzut şi varianta B.A.2, carea dat acele forme mai agresive şi care nu a fost de natură să ne pună probleme din punct de vedere al organizării. 

Eu aş spune, pentru că şi urmează perioada aceasta a sezonului cald, când ştim că dinamica virală pentru acest virus este mai scăzută, să vedem ce se va întâmla odată cu venirea sezonului rece. 

Posibil oricând să apară o noua variantă, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim.", a concluzionat dr. Dorobăţ.  

 

 

×
Subiecte în articol: omicron China Dr. Carmen Dorobăţ
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close