Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Directorul ANM, Elena Mateescu: "Luna iulie poate deveni cea mai caldă lună din ultimii 120 de ani" | Prognoza meteo actualizată

Directorul ANM, Elena Mateescu: "Luna iulie poate deveni cea mai caldă lună din ultimii 120 de ani" | Prognoza meteo actualizată

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la Antena 3 CNN ce ne rezervă vremea în perioada următoare şi cum, conform datelor, luna iulie se anunţă a fi cea mai caldă lună din ultimii 120 de ani.

de Claudia Popovici    |    17 Iul 2023   •   22:04

Astăzi au fost resimțite temperaturi de peste 46° la în mai multe zone din România. Cel mai cald este în sudul și vestul țării, iar meteorologii nu au vești deloc bune.

"Cel mai spectaculos din punctul de vedere al specialistului, astăzi, trebuie să menționăm temperaturile resimțite.

Am înregistrat 46° la Băile Herculane, la foarte multe stații din partea de sud-vest-sud a țării, 44° în Capitală 42 chiar în partea de est, spre jumătatea nordică, la Bacău, de pildă, de asemenea, 42° și nu în ultimul rând, și în centrul țării, la Târgu Mureș, 38°C, pe litoral 37° iată, în aproape toată țara s-a depășit, la nivelul temperaturilor resimțite, pragul unei zile de caniculă 35°.

Ceea ce este de asemenea important, indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități, mai puțin în zonele de deal și de munte, practic în toate zonele de câmpie din regiunile extracarpatice.

Dacă verificăm harta acestui indicator la ora 15:00 de astăzi, o să observăm nuanțe de roșu și roșu închis în aproape toată țara, mai puțin culorile de verde deschis și verde închis pentru zona montană și zona de deal.

Dar din punctul de vedere al valorilor măsurate avem în Capitală inclusiv 38° de asemenea, la Băile Herculane Calafat, 38° valoare măsurată în condiții standard, așa cum se face de către toate serviciile meteorologice la nivel internațional.

În același timp trebuie să vorbim și de nopțile tropicale, pentru că va urma o noapte tropicală, cu siguranță, în bună parte din țară. De asemenea, temperaturile nu vor coborî sub 20° este posibil să consemnăm 25° așa cum s-a întâmplat practic de când a început acest al doilea val de căldură.

Cum am avut în 13 iulie cea mai caldă zi la 59 de stații, când am avut recorduri ale temperaturilor maxime pentru o zi de 13 iulie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, cu siguranță al doilea val trebuie remarcat atât prin extindere, dar mai ales prin durată, pentru că el va fi de interes pe parcursul acestei săptămâni, până la finalul acestei săptămâni, pentru că și în următoarele zile, mâine, de pildă, în sudul țării, rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu, cu valori de temperaturi la nivelul maximelor, de așteptat între 38, până la 39° și cu siguranță discutăm astăzi cu colegii de la Centrul de Prognoză când, într-adevăr, vom reuși să atingem chiar 40-41° valori măsurate, pentru că modelele în continuare estimează posibilitatea ca sâmbătă să avem altă zi foarte călduroasă la sfârșitul acestei săptămâni.

Ceea ce este foarte important, valul de căldură să poată fi persistent până la finalul lunii cuptor în țara noastră. Și acest lucru va face cu siguranță ca luna iulie din acest an să fie în top trei cele mai călduroase luni iulie din 1901 și până în prezent.

La nivelul acestei perioade m-am referit când am afirmat că este posibil ca luna iulie să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani.

Centrul regional Climatic de la Offenbach estima că este posibil ca durata acestui val să continue până la sfârșitul lunii iulie și să nu excludem și prima săptămână din august.

Deci am putea avea încă trei săptămâni extrem de călduroase, chiar dacă vor mai fi intervale scurte cu valori de 35° totuși, disconfortul termic este unul accentuat, pentru că și nopțile sunt tropicale și temperaturile resimțite cu siguranță se apropie de 40°de grade", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close