Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Cum a refuzat ministerul Sănătăţii o donaţie de 50 de aparate de colectare anticorpi din plasmă care ar fi putut salva vieţi în pandemie

Cum a refuzat ministerul Sănătăţii o donaţie de 50 de aparate de colectare anticorpi din plasmă care ar fi putut salva vieţi în pandemie

Florin Hozoc, directorul unei firme de imunoglobulină, a povestit la Sinteza Zilei cum trei miniştri din Sănătate i-au refuzat o donație de 50 de aparate pentru tratamentul cu anticorpi din plasmă care ar fi putut salva multe vieţi în pandemie.

Cum a refuzat ministerul Sănătăţii o donaţie de 50 de aparate de colectare anticorpi din plasmă care ar fi putut salva vieţi în pandemie
de Redacția Antena 3    |    03 Noi 2021   •   22:14

Florin Hozoc, directorul companiei care vrut să doneze statului 50 de aparate de recoltat plasmă convalescentă, acuză indiferența autorităţilor.

„Era 15 martie 2020. Apăruseră primele articole științifice cu tratamentul cu anticorpi din plasma celor convalescenți. Aveam posibilitatea să oferim aceste echipamente. A fost foarte greu să ajungem să discutăm cu ministerul Sănătăţii, deşi era o donație. Când am reuşit să discutam  domnul Tătaru, ținând cont de sfatul specialiștilor din ministerul Sănătăţii şi din centrele de transfuzii, a spus că vor lua doar trei aparate.

Norocul românilor a fost că mai mulţi președinți de consilii județene de la mai multe partide au solicitat pentru județele lor să facem donație de echipamente şi consumabile, astfel încât centrele de transfuzie din județele respective să poată colecta plasmă de la convalescenți şi să ofere acest tratament. Aşa am ajuns să dăm nu doar trei echipamente, ci 26 de echipamente din cele 50 pe care le-am oferit", a spus Florin Hozoc.

Peste 600 pacienți COVID-19 au fost salvați cu plasma convalescentă

"În valul 1, dar mai ales in valul 2, adică anul trecut pe vremea asta foarte mulţi pacienți cu forme medii li severe şi chiar pacienți intubați au primit plasmă convalescentă. Eu știu personal peste 20 de români care au primit plasmă convalescentă chiar în stadii avansate, adică erau intubați de câteva zile care m-au sunat apoi să îmi spună că au supraviețuit.

Imediat după venirea în minister a domnului Vlad Voiculescu nu a mai existat niciun fel de comunicare cu ministerul Sănătăţii. Am semnalat că s-a redus colectarea de plasmă convalescentă cu acele echipamente care erau în funcțiune.

Parcă centrele de transfuzii primiseră o comandă nescrisă, dar fermă să nu mai colecteze plasma. Am trimis mesaje dar nu am primit niciun fel de comunicare. S-a închis uşa. Nu a stat mult, a venit doamna Mihăilă şi am continuat să transmitem aceleași semnale", a spus Florin Hozoc care a subliniat că peste 600 de români au putut fi salvați în scurta activitate care s-a derulat cu cele 26 de aparate

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă Vlad Voiculescu

ȘTIRI

Cât vom plăti la electricitate după eliminarea subvenţiilor

Parteneri
Se recalculează şi pensiile în plată! Vârsta de pensionare creşte pentru acești români
x close