Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Fostul comandant suprem al NATO în Europa: ”Amenințarea nucleară este pe masă acum”

Fostul comandant suprem al NATO în Europa: ”Amenințarea nucleară este pe masă acum”

Philip Breedlove, fostul comandant suprem al NATO în Europa, a dezvăluit care sunt planurile lui Vladimir Putin în privința războiului din Ucraina.

Fostul comandant suprem al NATO în Europa: ”Amenințarea nucleară este pe masă acum”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    11 Oct 2022   •   23:25

”Cred că, în teren, Ucraina a pus acum în mișcare ceva la care mulți, chiar de aici, s-au referit ca la un impuls insurmontabil de a expulza rușii din țară.

Pentru mine, schimbarea fundamentală nu este despre ceea ce se întâmplă pe teren, însă cred că schimbarea fundamentală de acum este despre ceea ce amenință Rusia, pentru că, deși acest lucru nu poate fi o luptă existențială pentru Rusia și poporul rus, eu cred că este o luptă existențială pentru domnul Putin.

Cred că aceasta este lupta fundamentală, pentru că el începe să piardă teren la acele lucruri pe care el le consideră foarte importante pentru el.

(...) În urmă cu două luni, v-aș fi spus că este credibilă, dar foarte puțin probabilă (n.r. - amenințarea nucleară). Acum v-aș spune că este credibilă, iar posibilitatea pentru așa ceva este mai mare decât era în urmă cu două luni.

Pare că vorbesc pentru ambele părți, dar trebuie să înțelegem că Putin și generalii săi, Gherasimov și alții, scriu de multă vreme despre armele nucleare, iar aici, declarația fundamentală este că armele nucleare sunt o extensie logică a războiului convențional.

Orice exercițiu Zapad, știți că Zapad înseamnă Occidentul, fiecare astfel de exercițiu în faza terminală a războiului e un antrenament nuclear împotriva unui NATO agresiv. 

Cred că trebuie să luăm foarte în serios despre ceea ce vorbesc, despre ceea ce scriu și la ce se antrenează. Încă mai cred că Putin înțelege că aici este diferit. Chiar dacă afirmă că este o extensie logică a războiului convențional, eu cred că el știe că Occidentul nu vede astfel situația și cred că el trebuie să înțeleagă că noi vom privi aceasta ca o abordare foarte diferită a războiului”, a declarat Philip Breedlove, fostul comandant suprem al NATO în Europa.

×
Subiecte în articol: NATO Vladimir Putin amenintare nucleara
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close