Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Franţa fierbe în timp ce Emmanuel Macron face promisiuni pentru a opri protestele care au blocat ţara

Franţa fierbe în timp ce Emmanuel Macron face promisiuni pentru a opri protestele care au blocat ţara

Situația din Franța este tensionată din cauza creșterii vârstei de pensionare. Între timp, Emmanuel Macron face promisiuni în cadrul unui discurs, pentru a opri protestele care au blocat ţara.

Franţa fierbe în timp ce Emmanuel Macron face promisiuni pentru a opri protestele care au blocat ţara
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN | Profimedia
de Claudia Popovici    |    17 Apr 2023   •   23:45

Curtea Constituțională a Franței a aprobat, vineri, planul de pensii al lui Emmanuel Macron, care a stârnit luni de proteste și greve în toată ţara.

Consiliul Constituțional, format din nouă membri, a decis în favoarea prevederilor cheie ale reformei, inclusiv creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani și prelungirea anilor de muncă necesari pentru o pensie completă, declarând că legislația este în conformitate cu legislația franceză.

Între timp, sindicatele au avertizat că urmează proteste în masă de Ziua Muncii, pe 1 mai. 

Duminică seară, Emanuela Macron a ţinut un discurs prin care a făcut o serie de promisiuni pentru a opri protestele anunțate în perioada următoare. 

"Al 2-lea proiect este cel al justiției, de asemenea al ordinii republicane şi democratice. Statul drept este soclul nostru. Nu există libertate fără o lege, fără sancțiuni către cei care depășesc și încalcă drepturile celorlalți. Noi vom continua să recrutăm peste 10.000 de magistrați și agenți. Suntem pe cale să creăm 200 de brigăzi de jandarmerie în țara noastră. Luptăm pe toate fronturile și împotriva tuturor formelor de delicvența, a tuturor fraudelor sociale sau fiscale.

Vom întări controlul imigrației ilegale, integrând în același timp mai bine pe cei care vor să vină în țara noastră. Vom reînnoi ordinea republicană și democratică, ceea ce înseamnă în același timp că trebuie să luptăm împotriva sentimentului persistent că a vota nu înseamnă de fapt a decide.

Voi propune în acest sens o legătură cu președinta Adunării Naționale, cu președintele Senatului, niște căi prin care instituțiile noastre să funcționeze și să câștige eficacitate și, de asemenea, cetățenii să participe mai mult.

Al 3-lea plan despre care vorbesc acum este cel al progresului. Un progres ca să trăim mai bine. Vreau ca fiecare dintre noi să își regăsească certitudinea că, copiii noștri vor putea să construiască o viață mai bună. Sunt serviciile publice care trebuie să poarte această speranță din copilărie până la vârsta adultă.

Educația națională trebuie să se reînnoiască, familia să fie una cele mai bune din Europa. Încă de la începutul școlii, școala noastră se va schimba, oar profesorii vor fi mai bine reenumerați", a spus Emmanuel Macron luni seara. 

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron proteste Franta
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close