Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mata Hari de România. Povestea româncei vândute unui președinte canibal african

Mata Hari de România. Povestea româncei vândute unui președinte canibal african

În urmă cu peste trei decenii, Jean-Bedel Bokassa, președintele Republicii Centrafricane și unul dintre cei mai sângeroși dictatori ai lumii, făcea o mare pasiune pentru o româncă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   22:51

Jean-Bedel Bokassa s-a întâlnit în anul 1973 cu Nicolae Ceaușescu. Relațiile dintre cei doi lideri erau de interes economic. România le construia fabrici, șosele, sisteme de irigații, prospecții de zăcăminte, iar Africa Centrală, o țară bogată în diamante, plătea în astfel de produse locale.

În timpul vizitei în România din 28 iulie 1973 a conducătorului african - despre care poveștile spun că își omora inamicii, iar apoi îi mânca - acesta i-a mărturisit lui Ceaușescu că s-a îndrăgostit de o frumoasă româncă, Gabriela Drâmbă.

El a întâlnit-o primă oară la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde ea a fost trimisă ca traducătoare de limbă franceză să însoțească un ansamblu folcloric. Gabriela Drâmbă i-a furat din prima clipă inima a regelui african.

Jean-Bedel Bokassa era un dictator extravagant și excentric. Trăia într-un lux incredibil în palatul său. Se spune că tronul său imperial era din aur și diamante.

Diamante, palat și crocodili

Bokassa, fascinat de frumusețea româncei în vârstă de 20 de ani atunci, i-ar fi propus lui Ceaușescu în schimbul Gabrielei 10% din producția de diamante a Africii. Pentru că Bokassa devenea generos atunci când era vorba de femei.

Îndrăgostit, Bokassa a vrut-o de soție cu orice preț, iar Gabriela, o fată blondă cu părul lung și ochi albaștri, a devenit astfel cea de-a 12-a soție a dictatorului.

Securitatea ar fi forțat-o în aceste condiții pe româncă să se mărite. Dictatorul a iubit-o pe Gabriela și i-a construit chiar un palat în Africa, înconjurat de un lac, populat de crocodili.

Căsătoria a avut loc în aprilie 1975, iar după ce a aterizat la Bangui, Gabriela a fost luată de o escortă impresionantă și dusă la palatul prezidențial.

Nunta a avut loc imediat și a fost faraonică. A fost ca o sărbătoare națională pentru Africa Centrală.

”Am trăit acolo aproape 3 ani. Nu l-am iubit niciodată pe Bokassa, dar nu puteam evada. Eram păzită peste tot zi și noapte. În casă erau trei bone și nici un bărbat nu avea voie pentru că soțul meu era foarte gelos. Nu ieșeam din palat decât la întâlniri oficiale, la dineuri pentru opere de caritate sau în vizite de stat în străinătate. În fiecare caz mergeam cu Rolls-Royce sau Mercedes 600 cu câte 12 motocicliști ca antemergători. Eram păziți și eu și soțul meu extrem de drastic”, a povestit fosta primă doamnă a Africii Centrale.

Împreună au avut o fetiță pe Anne, alintată Titina, pe care Bokassa o adora. Cele două, mamă și fiică, nu sunt foarte apropiate.

Anne Bokassa are 41 de ani și trăiește acum în Franța. Duce o viață în anonimat, refuzând orice contact cu presa.

Un dictator gelos și sângeros

Părinții ei au fost căsătoriți 3 ani. Se spune că Gabriela a făcut față cu greu geloziei soțului său.

În timpul procesului în care Bokassa era acuzat, printre altele, de canibalism, gărzile sale de corp au povestit că în 1977, dictatorului i-ar fi ajuns la ureche că Gabriela ar avea trei amanți.

Identificați, aceștia au fost arestați și executați într-un mod crunt. Au fost bătuți cu lanțurile până au murit.

Gabriela a trăit alături de Bokassa trei ani, acesta acceptând divorțul după ce ea a amenințat că se sinucide.

”Îmi doream să mor. Atunci am spus că vreau să mă întorc în țara mea, la familia mea. De teama unui scandal diplomatic, el a acceptat cu greu să divorțăm. Urma să fie încoronat împărat și nu avea nevoie de scandal. Soțul meu s-a purtat foarte frumos. N-a ridicat niciodată mâna la mine, nu m-a jignit. Am auzit că i-a trimis un fax lui Ceaușescu în care i-a cerut voie să mă ia de nevastă”, a declarat Gabriela.

”Felul lui de mâncare preferat era vita cu legume africane. Nu mânca oameni”

Ea a negat de asemenea și faptul că liderul african ar fi fost canibal.

”Este o minciună că a omorât bărbați pentru că aș fi avut vreo legătură neprincipială cu ei. De ce să-i omoare? I-am fost fidelă lui Bokassa. Chiar dacă voiam să fac ceva, era imposibil. E ca și minciunile care s-au tot vehiculat despre fostul meu soț, cum că era canibal. Felul lui de mâncare preferat era vita cu legume africane, nu mânca oameni”, mai spune fosta soție a lui Bokassa.

Gabriela locuiește acum la București, unde are afaceri imobiliare. Conform site-ului Cancan, foștii săi angajați o descriu ca pe o femeie rece.

În jurul Gabrielei a fost un mare mister. Fostul șef al spionajului românesc, Ioan Mihai Pacepa, a acuzat-o în cartea sa de colaborare cu Securitatea, spunând că, de fapt, în 1975 ea ar fi fost infiltrată în patul lui Bokassa ca spion.

Dictatorul a murit în 1996 în urma unui atac de cord. Jean-Bedel Bokassa a avut 18 neveste și 39 de copii legitimi.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close