Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Clarrisa Ward, câștigătoarea CNN a Oscarului: "Acest premiu îi aparține lui Aleksei Navalnîi și familiei sale"

Clarrisa Ward, câștigătoarea CNN a Oscarului: "Acest premiu îi aparține lui Aleksei Navalnîi și familiei sale"

Clarrisa Ward, jurnalistul CNN care a coordonat activitatea jurnalistică în cadrul documentarului Navalny care a câștigat Oscarul, a oferit un interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2023   •   23:43

CNN a obţinut primul Oscar pentru documentarul Navalny, filmul despre disidentul rus şi fostul candidat la preşedinţie Aleksei Navalnîi. Filmul a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

Clarissa Ward, jurnalista CNN care a coordonat activitatea jurnalistică a documentarului, a oferit în această seară un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN despre acest realizarea acestuia.

"Acest premiu îi aparține lui Aleksei Navalnîi,  familiei sale, celor care au realizat acest documentar extraordinar, celor de la Bellingcat și mâinii drepte a lui Aleksei Navalnîi care conduce organismul de investigare. Ei sunt cei care merită acest premiu, iar noi am avut norocul să jucăm un rol în acest documentar.

Citește și: Documentarul CNN despre viața lui Aleksei Navalnîi, premiat la Oscar

Să ne bucurăm de puterea jurnalismului de investigație. Să ne bucurăm de faptele de mare curaj împotriva unor mari adversari, și momente de incompetență uimitoare din partea serviciilor de siguranță rusești", a declarat Clarissa.

Mihai Gâdea: Te admir și mă bucur foarte multe pentru tine. Mă gândesc la ce a spus soția lui Aleksei Navalnîaseară: "soțul meu este la închisoare pentru simplu fapt că a spus adevărul". Îți e teamă când spui adevărul? Ai putea deveni o țintă pentru cineva din Rusia?

Clarrisa Ward: Cred că cei de la FSB și alte servicii rusești îi amenință în mai mare măsură pe jurnaliștii din Rusia care au demonstrat că au un curaj uimitor, care au ieșit pe străzi, au protestat, au făcut jurnalism de investigație, și-au asumat criticile și i-au tras la răspundere pe cei de la putere în ciuda riscului foarte important la adresa vieții și a existenței.

Aceste lucruri sunt valabile în întreaga lume, nu doar în Rusia, însă sunt mai pregnante în Rusia. Mulți jurnaliști sunt forțați să părăsească țara sau riscă să fie arestați.

Mihai Gâdea: Știi ceva despre starea lui Alexei? Cum se simte?

Clarrisa Ward: El nu este bine, din păcate. Starea lui de sănătate s-a agravat de când a fost închis. A slăbit foarte mult, după cum ne spun și avocații lui. Suferă de niște crampe abdominale incredibile și le spune avocaților că cei de la închisoare l-au obligat să ingereze niște antibiotice foarte puternice care i-au provocat probleme digestive.

Este în totală izolare și nu are acces la lumea exterioară înafara unor vizite ocazionale din partea avocatului. Nu poate să ia legătura direct cu propria familie. Cu toate acestea, el continuă să fie critic, să vorbească despre războiul din Ucraina și să dea dovadă de curaj.

Întregul interviu poate fi urmărit în materialul video următor:

×
Subiecte în articol: Clarissa Ward oscar cnn
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close