Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Fost director din CIA, despre unirea României cu Republica Moldova: "Ţările din NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv"

Fost director din CIA, despre unirea României cu Republica Moldova: "Ţările din NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv"

James Olson, fost şef al contraspionajului din CIA, a vorbit la Antena 3 CNN despre războiul din Ucraina şi a explicat de ce Moldova ar trebui să se unească cu România ca să iasă de sub influența Rusiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mar 2023   •   22:26

Fostul director din CIA a spus marţi seară, în direct la Sinteza Zilei, că Vladimir Putin este un om foarte periculos, un criminal de război. "Este o persoană foarte periculoasă pentru stabilitatea în lume şi pentru pace şi probabil că situaţia va continua mulţi ani", a declarat James Olson.

Potrivit acestuia, este grav că Vladimir Putin trimite arme în Belarus. Moldova este o ţintă potenţială pentru aceste arme, susţine fostul şef din CIA.

"Ne înspăimântă disperarea lui Putin atunci când se confruntă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina şi poate recurge la acţiuni iraţionale, inclusiv folosirea de arme nucleare strategice sau tactice. Este o ameninţare gravă", a spus el la "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

Ce credeţi, este momentul potrivit ca România şi Moldova să discute despre reunificare?

James Olson: "Cred că este momentul potrivit, pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem. Este clar că fie prin Transnistria sau din alte locuri Rusia poate ataca Moldova. Ştim că serviciile de informaţii ruseşti au încercat să o răstoarne pe doamna preşedintă Sandu. Acest lucru e ceva grav, deci Moldova trece printr-un mare risc. Nu cred că o discuţie despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mişcare inteligentă din partea Moldovei şi a României.

Sigur că sunt şi obstacole, printre care Constituţia Moldovei care ar trebui schimbată.

Ruşii ar reacţiona în mod vehement. Am văzut ce spune Lavrov când ameninţă Moldova cu distrugerea dacă se uneşte cu România şi intră în NATO. Cred că totuşi are sens ca Moldova şi România să îşi alăture forţele. Din punct de vedere etnic, cultural şi lingvistic sunt aceleaşi persoane şi soluţia aceasta ar fi foarte bună pentru securitatea regională. Aceasta ar însemna şi că apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România".

Credeţi că SUA, ţările din NATO şi Uniunea Europeană ar sprijini o asemenea decizie?

James Olson: "Aşa cred! Ţările NATO şi liderii americani arată că înţeleg ameninţarea la adresa Moldovei. Discuţiile strategice purtate la Bucureşti ne-au permis să ne reafirmăm angajamentul în favoarea securităţii Moldovei. Cred că ţările din NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv la reunificare".

Care credeţi că este răspunsul dat de Putin şi Federaţia Rusă dacă România şi Moldova ajung să fie o singură ţară?

James Olson: "Cred că Putin nu ar dori să atace Moldova, dacă Moldova s-ar uni cu România şi ar deveni un stat mai mare membru al NATO. Pentru că Putin pierde războiul din Ucraina şi are destule probleme pe care trebuie să le rezolve acum cu armata ucraineană şi ultimul lucru pe care l-ar face ar fi să atace NATO. NATO nu s-a ferit să arate că ar sprijini România în eventualitatea unui atac din partea Rusiei".

Va dura ani întregi acest conflict militar din Ucraina?

James Olson: "Nu cred că va fi un război lung. Cred că Putin a făcut nişte calcule foarte eronate(...). Cred că Vladimir Putin va fi eliminat, va fi înlocuit sau va fi asasinat".

James Olson este de părere că Rusia va pierde războiul cu Ucraina.

Potrivit lui, Rusia are un viitor fără Vladimir Putin.

Urmăriţi interviul integral în materialul video de mai jos!

×
Subiecte în articol: Republica Moldova România James Olson
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close