Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei John Kirby: "Dacă o țară aliată NATO este atacată, atunci vor reacționa foarte dur"

John Kirby: "Dacă o țară aliată NATO este atacată, atunci vor reacționa foarte dur"

John Kirby purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate al SUA a vorbit despre un posibil atac la adresa ţărilor de pe Flancul estic şi despre ce face Statele Unite ale Americii în condițiile în care o țară NATO ar fi atacată. Răspunsul său a fost ferm, acesta a menționat articolul cinci, potrivit căruia, dacă o țară aliată este atacată, atunci vor reacționa foarte dur.

de Ştefan Petrică    |    25 Ian 2023   •   21:59

Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate al SUA, John Kirby, a declarat ferm că potrivit Articolului cinci, dacă o țară membră NATO este atacată, atunci se va reacționa foarte dur.

"Discuțiile cu partenerii noștri europeni au culminat cu decizia președintelui Biden de a trimite tancuri Abrams. El a vorbit cu omologii din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Toți acești lideri sunt concentrați pe a face tot ceea ce se poate pentru a ajuta Ucraina", a declarat John Kirby.

Întrebat dacă în cazul în care Moscova alege o escaladare majoră și decide să atace o țară NATO, fie Polonia sau țările baltice, ar avea suficiente trupe în regiune să răspundă imediat, acesta a declarat că "tot ceea ce pot să vă spun, este că nu avem niciun indiciu că Putin ar lovi teritoriile NATO, iar președintele Biden a spus încă de la începutul acestui conflict că luăm articolul cinci din tratatul NATO foarte în serios", a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit articolului cinci, atacul unei țari membre NATO este un atac la adresa tuturor membrilor.

"Luăm atât de în serios, încât Biden a ordonat ca peste 20.000 de trupe militare să ajungă pe teritoriul european. Acest număr va rămâne și în viitorul apropiat. Noi avem încredere că avem energia și puterea umană pentru a respecta angajamentele care reies din Articolul cinci, a mai precizat John Kirby.

×
Subiecte în articol: John Kirby NATO Război Ucraina
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close