Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Data la care toţi românii își vor primi pensiile recalculate | Marcel Ciolacu: "E un drept al părinților, al bunicilor noștri"

Data la care toţi românii își vor primi pensiile recalculate | Marcel Ciolacu: "E un drept al părinților, al bunicilor noștri"

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit la Antena 3 CNN despre modalitatea de distribuire a sumelor rezultate în urma recalculării pensiilor programate pentru luna septembrie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   22:29

Recalcularea pensiilor a fost o temă de interes major pentru populație, iar această confirmare aduce claritate asupra modului în care vor fi distribuite aceste fonduri.

Premierul a fost întrebat dacă în septembrie sumele care vor rezulta după recalcularea pensiilor vor fi date integral sau în tranșe.

Într-un răspuns ferm, Marcel Ciolacu a asigurat pensionarii că aceștia vor primi banii fără tranșe.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, banii vor fi daţi pensionarilor integral. 

"Integral cu data de 1 septembrie. Sunt și bugetate. S-a făcut impactul. Dar, ce mă deranjează...Că întotdeauna venim din nou să discutăm despre pensii.

E un drept al părinților, bunicilor noștri. Ei au muncit pentru acești bani", a spus premierul, luni seară, la "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".
 

Guvernul a aprobat, recent, normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public.

"Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi", spune Marcel Ciolacu.

"Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate", a transmis Ciolacu.

Când va fi gata recalcularea pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a anunțat că o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare pentru noua lege a pensiilor, va fi semnat contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor. Dosarele de pensie au fost deja reintroduse deja în sistem în proporție de peste 90%, iar în baza noului soft, toate Casele de Pensii vor efectua recalcularea.

Șeful Casei de Pensii arată că nici o pensie nu va scădea, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.

"În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare", a transmis Daniel Baciu pe Facebook.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că unii români ar putea avea o creștere și de 80% la pensie, după recalculare.

"Vor fi români care vor avea poate o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte. Punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate", a spus aceasta.

Cei mai avantajaţi sunt pensionarii cu peste 25 de ani în muncă care vor primi aşa zisele puncte bonus pentru fiecare an suplimentar.

Recalcularea pensiilor va trebui finalizată în august 2024, iar de la 1 septembrie legea va intra în vigoare.
 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu pensii salarii
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close