Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea - surse

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea - surse

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID şi rata de incidență. Potrivit unor surse premierul Florin Cîțu nu și-ar fi dat acordul pentru acest ordin.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea - surse
de Claudia Popovici    |    13 Apr 2021   •   22:25

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial şi prezentat în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" realizată de Mihai Gâdea la Antena 3. 

Potrivit acestui ordin s-au introdus noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI, afirmă surse guvernamentale.

Ordinul introduce un punctaj pe baza unei grile

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Întrebat ce crede despre acest ordin, profesorul Alexandru Rafila a apreciat că "acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală. Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP. 

Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe. La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ", a explicat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close