Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Şeful Casei de Pensii explică noua formulă de calcul: "Egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții"

Şeful Casei de Pensii explică noua formulă de calcul: "Egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții"

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3, noua formulă de calcul al pensiilor. Mai mult, există o noutate privind cumularea pensiei cu alte venituri realizate.

Şeful Casei de Pensii explică noua formulă de calcul: "Egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    31 Aug 2021   •   23:41

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a precizat că din cauza întârzierii aprobării PNRR, în acest moment cele 5 milioane de dosare se afla în evaluare şi când se va emite legea se va aplica formula de calcul.

„Este vorba de partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie practic la un moment dat să se îmbine și să reușim noi pe de altă parte să recalculăm cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, dar trebuie în același timp să avem și actul normativ care să ne dea voie să facem acest lucru.

Noi aveam premisele că acest PNRR se va aproba din vară, dar faptul că a mers până în toamnă ar trebui un pic să ne recalculăm și să ne putem să ne pliem pe această situație de fapt și noi sperăm că până la urmă că noi vom reuși să terminăm acest proces de evaluare.

Sporurile primite în activitate vor fi cuprinse în recalcularea pensiilor pe noua lege

„Sunt sporurile cuprinse în anexa 15 din Legea 263/2010. Există și aici un ordin de Ministru emis de doamna ministru Raluca Turcan în care practic avem această obligație ca aceste sporuri cu caracter permanent dar care s-a achitat contribuția de asigurări sociale. Noi să le reușim să le evidențiem să le introducem în programul informatic, astfel încât în momentul când avem și actul normativ aprobat să putem să dăm aceste drepturi care sunt practic niște drepturi suplimentare față de actuala legislație și va constitui și acest lucru la o creștere a pensiilor.

Pentru că practic sunt niște sporuri care nu sunt luate în calcul și mă refer în principal la acordul global care este principala formă de atribuire care a fost înainte de 1989, înainte de Revoluție, dar și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent. Mă refer la prime, premii ore suplimentare, lucru sistematic pe timpul nopții și alte sporuri specifice fiecărei ramuri de activitate", a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

„Pe principiul la contribuții egale va trebui să avem și pensii egale”

„Acesta este principalul scop al Legii Pensiilor eliminarea acestor inechități. Faptul că la intervale diferite de timp s-a ieșit la pensie pe legi diferite, pe legislații care aveau alte prevederi legale au ieșit cuantumuri ale pensiilor diferite. Noi trebuie să le dăm aceste cuantumuri, dar egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții.

Cei care au acel nivel superior vor rămâne oricum plafonați urmând ca cei din urmă se ajungă la același nivel al pensiilor, în funcție de numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar în parte", a mai explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Referitor la pensia anticipată, șeful casei de pensii a precizat că există o Ordonanța care permite cumularea pensiei cu venituri realizate din mediul privat.

„Este un act normativ pe care deja l-am adoptat, este în avizare externă, în sensul că toți beneficiarii noștri de pensie anticipată și pensia anticipată parțial pot să cumuleze aceste categorii de pensii din sistemul public cu venituri realizate din mediul privat.

În momentul de față acest lucru era total interzis. Nu trebuia sau nu era permis să cumulezi această categorie de pensie cu alte venituri, dar noi am considerat că este oportun lucru aceasta și să dăm dreptul la muncă celor care pot să facă lucrul acesta și celor care doresc să facă lucrul acesta, dar numai în mediul privat

Avem această Ordonanță care în momentul în care va primi toate avizele va intra pe ordinea de zi", a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Elena Lasconi și-a anunțat candidatura la șefia USR și la prezidențiale
x close