Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Soldaţi ruşi, plecaţi din ţara noastră! Este un coşmar!”

Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Soldaţi ruşi, plecaţi din ţara noastră! Este un coşmar!”

Primarul oraşului Kiev, Vitali Klitschko, cel care este zilnic cu arma în mână pe străzi, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Antena 3.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Soldaţi ruşi, plecaţi din ţara noastră! Este un coşmar!”
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2022   •   13:48

Edilul spune că ambiţiile lui Vladimir Putin de a construi un imperiu nu se vor opri la Ucraina, iar România ar putea fi şi ea în planurile ruşilor.

Care este situaţia acum la faţa locului în Kiev? Au fost atacuri şi ieri, un atac chiar asupra unei grădiniţe. Aveţi un număr al victimelor până acum de la începutul războiului?

Sunt foarte mulţi oameni care sunt răniţi, sunt mulţi ucişi. Doar în oraşul nostru, în Kiev, până acum, aproape 300 de persoane rănite, 16 copii răniţi, 65 de decese şi 4 copii ucişi, 72 de clădiri de apartamente distruse, 11 şcoli şi 5 grădiniţe.

Vă aşteptaţi la atacul final al ruşilor având în vedere că oraşul Kiev este din nou în stare de asediu?

Planurile ruşilor nu sunt secrete, Kievul este ţinta, capitala Ucrainei este ţinta! În 4 zile, avioanele ruseşti au încercat să pună stăpânire pe Kiev, mulţumită soldaţilor ucraineni, mulţumită cetăţenilor patrioţi care apără oraşul, care rezistă în faţa celei mai puternice armate ale lumii. Noi luptăm acum pentru viitorul nostru, luptăm şi ne apărăm copiii şi femeile şi oraşul nostru!

De aceea fiecare soldat e foarte motivat să apere oraşul şi să apere viitorul copiilor noştri, iar planurile ruşilor de a încercui Capitala nu dau roade!

Credeţi că Kievul va cădea în zilele următoare?

Ca primar al Kievului le-am spus tuturor că soldaţii ruşi nu vor ajunge niciodată în Kiev! Nu vor ocupa niciodată Kievul! Peste un milion de bărbaţi sunt în Kiev pregătiţi să-şi apere oraşul, am construit baricade pe fiecare stradă, la fiecare clădire, am baricadat tot oraşul şi suntem gata să luptăm! Să ne apărăm oraşul!

Sunt mai mult decât sigur că ruşii nu vor intra în oraş pentru că nu vrem să îngenunchiem, pentru că nu vrem să fim parte din Imperiul Rus, nu vrem să fim conduşi de un dictator, vedem viitorul nostru şi al copiilor noştri într-o ţară democratică şi europeană, în Ucraina!

Ce ne puteţi spune despre negocierile dintre Rusia şi Ucraina? Se va ajunge la un armistiţiu, la încetarea focului?

Nu fac parte din echipa de negocieri, dar sper că se vor găsi soluţii politice. Dar e greu de spus ce soluţii putem găsi, ce compromisuri putem facem avem un singur mesaj: soldaţi ruşi, plecaţi din ţara noastră, plecaţi din casa noastră! E un moment greu pentru preşedintele Ucrainei şi sperăm că va reuşi! Avem nevoie de unitate din partea tuturor ţărilor.

Toate ţările ar trebui să susţină Ucraina, să oprim războiul, unitate în acest mesaj: opriţi războiul! Unitate pentru a susţine Ucraina politic, unitate pentru a susţine financiar Uncraina, unitate pentru a trimite Ucrainei arme ca să ne putem apăra ţara! Noi luptăm şi apărăm nu doar Ucraina şi Kiev! Noi vă apărăm pe voi toţi, toţi cei care vă uitaţi la noi!

Pe toată lumea pentru că noi luptăm pentru principii! Nu ştim unde se opreşte interesul Rusiei pentru a reconstrui Uniunea Sovietică! Graniţa zonei Lugansk, graniţa Poloniei, graniţa Germaniei sau oriunde altundeva? De aceea, vă rog, să rămânem uniţi, sprijiniţi Ucraina!

Care este cea mai cutremurătoare imagine pe care aţi văzut-o de când a început războiul?

Copiii morţi! Copiii ucişi! Femeile care plâng! Bucăţi din corpurile oamenilor împrăştiate pe străzi! Sunt imagini teribile, imagini oribile! Este un coşmar!

Ce i-aţi spune, domnule Klitschko lui Vladimir Putin dacă aţi fi faţă în faţă cu preşedintele Rusiei!

N-ar avea sens! După tot ce a făcut ţării mele nu ar avea sens să vorbesc cu el direct, pentru că nu aş vedea rezultate. Să ucizi copii, femei, civili, în general, să distrugi oraşe, economoia, nu doar în ţara noastră, atinge pe oricine din continentul european, milioane şi milioane de oameni.

Dacă aş avea ocazia să vorbesc cu el, nu ştiu dacă mă va asculta sau nu - Opreşte războiul! Opreşte războiul! Opreşte ambiţia ta bolnavă de a reconstrui un imperiu! Trăim în acest moment în era modernă, nu mai merge cum mergea.

Tot ce a făcut până acum este începutul sfârşitului Federaţiei Ruse, mai mult ca sigur! Nu este bine pentru poporul rus! Nu este bine pentru Ucraina, nu e bine pentru nimeni dar acest război este de asemenea foarte, foarte rău pentru ruşi.

Jumătate din corpul meu are sânge rusesc pentru că mama mea e rusoaică. N-a avut niciodată ceva împotriva ruşilor, în Ucraina locuiesc oameni pacifişti, suntem o naţie pacifistă, n-am fost nicidată agresivi cu nimeni. Ruşii văd întreaga lume împotriva Rusiei! Nu e adevărat, e întreaga lume împotriva războiului!

Domnule primar, credeţi că Vladimir Putin se va opri doar la Ucraina? Credeţi că ar fi capabil să atace România?

Planurile lui Putin sunt să reconstruiască un imperiu, Imperiul Rus, iar România, să nu uite că a fost parte a Imperiului Rus cu ani în urmă. Unde se vor opri ambiţiile ruşilor? Doneţk şi Lugansk? Nu! Ucraina? Nu! Ruşii au invadat ţările baltice? Da! Polonia? Da! Şi, mai mult ca sigur, România poate fi în planurile ruşilor.

Intrerviul intergal îl puteţi urmări în imaginile video de mai jos.

 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close