Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Radu Tudor: "Europa ar putea să treacă printr-o criză energetică de trei ori mai mare decât cea pe care o traversăm acum"

Radu Tudor: "Europa ar putea să treacă printr-o criză energetică de trei ori mai mare decât cea pe care o traversăm acum"

Radu Tudor a prezentat miercuri seară, la Sinteza zilei, o hartă care arată dimensiunea modului în care Europa este dependentă de gaz rusesc.

Radu Tudor: "Europa ar putea să treacă printr-o criză energetică de trei ori mai mare decât cea pe care o traversăm acum"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Feb 2022   •   22:46

"Dacă acest regim obligatoriu de sancţiuni pentru o Rusie agresivă şi invadatoare va duce la sistarea livrărilor de gaz pentru întreaga Europă, ce facem? De unde luăm gazul? 

SUA au început să trimită zeci de vapoare imense cu gaz lichefiat dar care ajung mult mai greu traversând Atlanticul. Nu este o conductă. Până când vin aceste uriaşe nave cu gaz lichefiat Europa ar putea să treacă printr-o criză energetică de trei ori mai mare decât cea pe care o traversăm acum.

Noi am trecut prin momentele de frig, de întuneric, de foame pe vremea lui Ceauşescu. Noi ştim ce înseamnă să faci un sacrificiu aşteptând libertatea.

Acum că o avem, vom fi dispuşi toţi europenii să înţelegem asta?", se întreabă jurnalistul Radu Tudor.

În prezent nu avem o alternativă serioasă de energie pentru Europa în afara şantajului practicat de Rusia, a arătat Radu Tudor.

În condițiile în care prețurile gazelor naturale în Europa au atins niveluri record, pe fondul ofertei reduse, oprirea livrării gazelor din Rusia ar exacerba criza energetică.

Rusia amenință: ”Europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz natural”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat, marți, după anunțul Germaniei că va opri certificarea gazoductului Nord Stream 2, avertizând cu privire la o creștere severă a prețurilor gazelor naturale în Europa.

”Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural”, a scris Medvedev pe Twitter.
 

×
Subiecte în articol: radu tudor Europa Rusia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close