Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Banii pentru ATI COVID, blocați chiar de Ministerul Sănătății. Costache: ”M-a sunat profesorul Săndesc la limita lacrimilor”

Banii pentru ATI COVID, blocați chiar de Ministerul Sănătății. Costache: ”M-a sunat profesorul Săndesc la limita lacrimilor”

Mihai Gâdea a prezentat, în ediția de marți a emisiunii Sinteza Zilei, o declarație a profesorului Victor Costache, potrivit căreia Ministerul Sănătății blochează Programul Național de Terapie Intensivă chiar și în mijlocul valului 4 al pandemiei, când sistemul medical este la un pas de colaps și oamenii mor pe capete.

Banii pentru ATI COVID, blocați chiar de Ministerul Sănătății. Costache: ”M-a sunat profesorul Săndesc la limita lacrimilor”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    13 Oct 2021   •   07:50

„Ministerul Sănătății, în special Secretarul General, blochează Programul Național de Terapie Intensivă chiar și în al 12-lea ceas. Programul a fost finanțat de premierul Cîțu la rectificarea bugetară, însă e blocat de MS, de secretarul general de la Ministerul Sănătății“, a fost declarația lui Victor Costache

Ulterior, fostul ministru al Sănătății a intervenit telefonic la Sinteza Zilei, unde a încercat să își explice declarația. 

„Nu trebuia să fie foarte complicat de înțeles în primăvara lui 2021 că în toamnă va veni valul 4. Atunci era foarte important de pregătit terapiile intensive și astfel am lucrat împreună cu Comisia Națională de Terapie Intensivă, cu domnul profesor Săndesc, cu profesorul Bubenek de la Societatea Română de Terapie Intensivă. Acești oameni au lucrat contra cronometru, au umplut bibliorafturi de calcule, formule, tabele Excel și au pregătit un program național de terapie intensivă.

L-am prezentat primului-ministru în iunie, iar acest program a fost prevăzut pentru a fi finanțat la rectificare în august. 

Din păcate, nici până acum doamna secretar general care a fost numită de USR, și a fost adusă de la Direcția Programe... Sistemul de sănătate din România e unul din cele mai slabe din Europa, cel mai slab gândit și cu strategia cea mai precară. Deci să o iei pe șefa de la Programe care a reușit această performanță, ca România să fie ultima din Europa, să o pui secretar general, este deja un derapaj. Această doamnă nu a înțeles nici până acum că se moare în terapie intensivă. Noi, medicii, lucrăm contra cronometru. 

Astăzi m-a sunat domnul profesor Săndesc la limita lacrimilor, să-mi spună ”domnul doctor, programul nostru este aproape îngropat”. Oamenii mor cu zile! Și ce am lucrat toată primăvara și vara, este în continuare ignorat și luat în bătaie de joc. Problema în țara asta este că avem un eșalon în care unii sabotează sau, pur și simplu, din incompetență, blochează decizii majore care sunt luate în interesul poporului“, a precizat Victor Costache.

×

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close