Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei O nouă "cupolă de foc" loveşte România. Directorul ANM anunţă temperaturi greu de suportat

O nouă "cupolă de foc" loveşte România. Directorul ANM anunţă temperaturi greu de suportat

Europa se sufocă pe măsură ce valul de caniculă se extinde şi înspre România. Ne aşteaptă zile de foc cu temperaturi record. Iată anunțul directorului ANM.

O nouă "cupolă de foc" loveşte România. Directorul ANM anunţă temperaturi greu de suportat
Sursa foto: Colaj Antena 3
de Claudia Popovici    |    13 Iul 2022   •   23:03

"Cupola de foc este o masă de aer de origine tropicală, care, atunci când persistă mai mult, determină fenomene de acest tip, temperaturi foarte ridicate măsurate la umbră, de peste 40-42-43 de grade așa cum s-au înregistrat începând chiar de ieri în Portugalia și în Spania, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod roșu pentru val de caniculă.

Căldură extremă în Franţa şi Spania. MAE a emis avertizări de călătorie

Temperaturi în această zonă a Europei de peste 40- 42 în Spania, 43-44 de grade Franța, deja sub cod portocaliu.

Iată că și Marea Britanie, la 33 de grade înregistrează valori deosebit de ridicate pentru această perioadă din an.

Vine "cupola de foc" asupra României

Pentru zona țării noastre avansul de aer foarte cald origine tropicală va se va resimți începând chiar de mâine când vom înregistra deja temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, deja 34 de grade la umbră, dar vom resimți cu siguranță deja peste 35-36 de grade.

Vineri deja ne apropiem de pragul unei zile de caniculă de 35 de grade în bună parte din țară, în partea de vest-sud-est a României, chiar și sâmbătă 35 de grade.

Duminică și luni o ușoară răcorire la 33 de grade, dar apreciem la acest moment că valul va fi în intensificare începând de marți, miercuri în a 2-a parte a săptămânii și de mai lungă durată.

Ceea ce este însă foarte important, nu numai valorile de temperaturi care vor fi deosebit de ridicate, temperaturi resimțite peste 38-40 de grade cu siguranță, este lipsa precipitațiilor.

Astăzi am primit spre informare de la Centrul Climatologic din Germania atenționarea pentru următoarele cel puțin 10 zile. Lipsa precipitațiilor va accentua starea de secetă în partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv în România.

Iar acest lucru, pe fondul secetei deja instalate și a temperaturilor ridicate care urmează în următoarea perioadă, cu siguranță va fi de interes și de monitorizat cu mare atenție.

Starea de secetă pedologică extremă, temperaturile de peste 32 de grade asociate în continuare cu lipsa precipitațiilor, nu că vor pune în pericol culturile deja compromise, dar vor crea condiții nefavorabile pentru debutul noului an agricol la 1 septembrie 2022 când ar trebui să ne pregătim deja din luna august ca să avem terenul eliberat, strânse recoltele și să putem începe în condiții foarte bune, ceea ce ar însemna însămânțarea culturilor de toamnă respectiv rapița, în august sau mai devreme ulterior, în septembrie orzul și grâul.

Cupola de foc peste România o putem considera începând din a 2-a jumătate a săptămânii viitoare.

De miercuri temperaturile, așa cum arată lucrurile la acest moment și informațiile de care dispunem datele statistice, ca urmare a modelelor numerice de prognoză a vremii, 36-37 de grade la umbră, ceea ce poate intensifica temperatura resimțită la valori de peste 40 de grade și un indice de disconfort termic deosebit de accentuat atunci când înregistrăm aceste acest context al valorilor de temperaturi și nopți tropicale, cu temperaturi minime peste 18-20 de grade.

Mâine deja 34, vineri 35 36 de grade inclusiv în Capitală, ne apropiem de pragul unei zile de caniculă.

Și astăzi am resimțit temperaturi care s-au apropiat de 34/35 de grade chiar și duminică 35 de grade în partea de vest, sud-vest a țării. Deci rămânem în continuare la valori apropiate de pragul de caniculă, după care, de miercuri valori de temperaturi în creștere de la o zi la alta, cel puțin 36-37 de grade la acest moment", a explicat Elena Mateescu, directorul ANM la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu canicula
Parteneri
El este Florin, unul dintre morții din explozia de la Călimăneşti
x close