Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Voi cu Voicu Dan Antonescu, criminolog, detalii din cele mai grele cazuri din cariera sa: "Am văzut metamorfozarea unor oameni cum nu am crezut vreodată"

Dan Antonescu, criminolog, detalii din cele mai grele cazuri din cariera sa: "Am văzut metamorfozarea unor oameni cum nu am crezut vreodată"

Dan Antonescu, criminolog, a dezvăluit în emisiunea Voi cu Voicu detalii despre crimele care au fost foarte greu de descifrat în România, dar şi dezvăluiri din cele mai grele cazuri întâlnite în cariera sa.

Dan Antonescu, criminolog, detalii din cele mai grele cazuri din cariera sa: "Am văzut metamorfozarea unor oameni cum nu am crezut vreodată"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    05 Feb 2022   •   23:22

„De marcat m-au marcat toate cazurile. Cartea pe care o scriu se bazează pe un caz care a avut o influența asupra mea. Am văzut metamorfozarea unor oameni cum nu am crezut vreodată. Un bărbat aici lângă noi vorbesc acum cu el, a doua zi vorbesc iarăși cu el, peste încă o săptămână vorbesc cu el şi e un alt om. S-a micșorat, a albit, s-a înnegrit s-a stafidit.

Omul ăsta într-o săptămână şi jumătate s-a metamorfozat. Mi-e teamă să întreb dacă el mai există. I-a murit copila, singura. Acesta fost unul dintre ele.

Să vezi rudele, aparținătorii e una, dar să-l vezi şi pe autor dărâmat. Am avut ocazia să vorbesc şi cu autorii crimelor.

Fiind sub influenţa drogurilor unul a omorât o pereche de oameni mai în vârstă. Când a realizat ce a făcut, a recunoscut tot şi după 7 -8 ani de zile când am ajuns la el şi l-am intervievat mi-a spus cu lacrimi în ochi: domnul meu, eu acum ispășesc o pedeapsă, poate o să o duc la capăt.

Există condiţii să mă eliberez mai devreme că aşa e legea, dar eu pedeapsa mea nu o să ispășesc niciodată. Eu când mă uit în oglindă văd un criminal. Adică un om care a conştientizat ce a făcut. Mă rog pentru el să apuce să iasă în libertate. 

Când am realizat interviul mă gândeam dacă vreodată o să-l vedem pe acel om în viaţă. Era extrem de marcat de ceea ce a comis. Iată că există şi oameni care e greu să îi repari, dar ai şanse să îi repari. 

Ai oameni pe care îi vezi, discuți cu ei despre ce nenorociri au făcut şi nu au nicio treabă. Sunt senini de parcă au omorât un țânțar. Are el în mintea lui justificarea lui. Aici este problema. Aici trebuie lucrat cu psihologii cu psihiatrii cu legislaţia.

„De ce există în continuare varianta de eliberare condiționată pentru infracțiuni care nu justifică clemență?"

De ce există în continuare varianta aceasta de eliberare condiționata pentru infracțiuni şi modalități de comiterea a infracțiunilor care nu justifică o asemenea clemență? Mă refer la acei indivizi care violează copii, la violatori în general, la criminalii care comit faptele cu premeditare dovedită... apropo de bomba pusă celui de la Arad. Ce clemență? Acel om dacă va fi prins şi cercetat va beneficia de aceleași prevederi ale legii de eliberare condiționată.

Direcția de Operaţiuni Speciale este, ca şi criminalistica, o direcție anonimă, dar care stă acolo în umbră şi lucrează, dar care dacă ne uităm la realizările Poliţiei Române în permanență se găsește acolo în subsolul comunicatului.

Oamenii aceia sunt dedicați. Nu au zi sau noapte, nu au casa nu am masă. Este piesa principală din mecanismul combaterii infracționalității din Poliţia Română. 

×
Subiecte în articol: dan antonescu criminolog
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close