Antena 3 CNN Externe 2007. Anul porcului... de import

2007. Anul porcului... de import

2007. Anul porcului... de import
05 Feb 2007   •   20:29

Pe mesele românilor va ajunge carne de porc din Olanda, Germania şi Ungaria. Porcii autohtoni, deşi sunt mai gustoşi, sunt mai scumpi, iar măcelăriile preferă să cumpere de la străini. Fermierii noştri spun că au deja pierderi de zeci de mii de euro. Ei se plâng că porcii pe care îi cresc nu mai ajung în galantare, de când Uniunea Europeană a impus standarde noi de calitate, după care se ghidează din ce în ce mai multe abatoare.

Încet, dar sigur, piaţa este acaparată de marfă din Comunitate. Fermierii spun că în mare parte carnea care ajunge în magazinele româneşti este exact ceea ce le-a prisosit fermierilor străini.

?Aş cumpăra carne de la fermierul autohton chiar dacă preţul ar fi puţin mai mare, dacă şi calitatea ar fi aceeaşi cu ce cumpăr din Uniunea Europeană?, spune Sorin Minea, director de fabrică de procesare a cărnii.

În aceste condiţii, procesatorii se aşteaptă la un import masiv de miei şi berbecuţi poate chiar sub preţul pieţei din România.

Fermierii români produc aproape 500.000 de tone de carne. Importurile au crescut la 200.000 de tone de carne în ultimii doi ani. Românii consumă zilnic peste 600 de tone de preparate din carne şi 300 de tone de carne tranşată.

Observator

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close