Antena 3 Externe 25 de ani de la "Black Monday", cea mai catastrofală şedinţă bursieră de pe Wall Street din ultimele decenii

25 de ani de la "Black Monday", cea mai catastrofală şedinţă bursieră de pe Wall Street din ultimele decenii

19 Oct 2012   •   18:07
25 de ani de la "Black Monday", cea mai catastrofală şedinţă bursieră de pe Wall Street din ultimele decenii
Sursa foto: Foto: The Independent

Wall Street marchează astăzi 25 de ani de la "Black Monday" (Lunea neagră - n.r.) , ziua în care indicele Dow Jones a înregistrat cel mai mare declin zilnic din istoria sa, panica fiind provocată de încetinirea economiei, riscul unor taxe mai mari şi zvonuri privind folosirea unor informaţii confidenţiale, scrie Mediafax.

Prăbuşirea bursei în 19 octombrie 1987, cu 23%, nu a dus la declanşarea unei noi Mari Depresiuni, dar a introdus investitorii într-o nouă eră a volatilităţii pieţei de capital.
   
Investitorii au retras 440 de miliarde de dolari din fondurile mutuale americane din 2008, iar în trimestrul al treilea volumul zilnic al tranzacţiilor a atins cel mai redus nivel din cel puţin patru ani, după cea mai gravă criză financiară după Marea Depresiune şi crahul bursier din luna mai 2010, potrivit datelor Bloomberg.
   
Acţiunile Procter&Gamble şi McDonald's au crescut cu peste 800% din 1987, dar instrumentele de protecţie adoptate pe Wall Street după "Lunea Neagră" nu au putut preveni ca tranzacţiile electronice să şteargă aproape 900 de miliarde de dolari din capitalizarea pieţei, în mai puţin de 20 de minute, pe 6 mai 2010.
   
Crahurile bursiere au loc atunci când investitorii devin convinşi că au pierdut controlul, a explicat E.E. Geduld, care acum 25 de ani coordona 60 de traderi la Herzog, Heine & Geduld, iar în prezent conduce compania de investiţii Cougar Trading.
   
"În 1987, toată lumea încerca să iasă în acelaşi timp, dar uşa nu a fost suficient de mare. S-a produs panică. În 2012, volumul tranzacţiilor este uriaş, dar mărimea uşii nu s-a schimbat", a arătat Geduld.
   
MarketWatch a intervievat mai mulţi manageri de fonduri care au fost martorii "Lunei Negre" în privinţa învăţămintelor care pot fi trase de către investitorii de astăzi.
   
Printre recomandările făcute de aceştia se numără păstrarea obiectivităţii când alţii devin emoţionali, respectiv a încrederii în portofoliile create, pentru că succesul depinde de supravieţuirea în cele mai grele situaţii, potrivit lui Peter Langerman, preşedinte şi CEO al Mutual Series Funds al Franklin Templeton.
   
Langerman consideră că actualele algoritme ale tranzacţiilor electronice rapide nu diferă prea mult de mentalitatea de turmă care a agitat investitorii în octombrie 1987.
   
"Unul din mesajele de bază este că nu poţi avea mereu dreptate, astfel că trebuie să ai încredere că portofoliul de investiţii poate rămâne intect pentru a te susţine în perioadele ilogice", a adăugat el.
   
Un alt sfat este să procedezi ca Warren Buffett, să cumperi în perioadele de panică şi să vinzi când cererea este mare, a spus Charles Rotblut, vicepreşedinte la Asociaţia americană a investitorilor individuali.
   
Investitorii care se folosesc de un crah bursier ca oportunitate de achiziţie vor profita pe deplin de revenirea cotaţiilor, a explicat Rotblut.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close