Antena 3 Externe Acord istoric între SUA și Rusia

Acord istoric între SUA și Rusia

08 Dec 2016   •   19:59
Acord istoric între SUA și Rusia

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry, au convenit joi, într-o discuţie prin telefon, ca experţii să perfecteze în viitorul apropiat problema privind retragerea combatanţilor din Alep, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus, informează TASS şi Reuters. 

Ministerul rus a amintit că în dimineaţa zilei de 8 decembrie, în marja reuniunii ministeriale a OSCE de la Hamburg, Germania, în vederea continuării contactelor care au avut loc cu o zi înainte, a avut loc o întrevedere între Lavrov şi Kerry. 

'În seara aceleiaşi zile, între Serghei Lavrov şi John Kerry a avut loc o discuţie telefonică. Miniştrii de externe rus şi american au continuat discuţia pe marginea reglementării conflictului din Siria, inclusiv a căilor de normalizare a situaţiei în cartierele estice din Alep', se spune într-un comunicat al diplomaţiei ruse. 

'Dat fiind deschiderea părţii americane de a sprijini retragerea combatanţilor din Alep, s-a stabilit ca în viitorul apropiat să fie dezbătute la obiect detaliile practice ale acestui proces la nivel de experţi', a subliniat MAE rus. 

Totodată, în marja reuniunii ministeriale a OSCE, Lavrov a anunţat că militari şi diplomaţi ai Federaţiei Ruse şi SUA se vor întâlni la 10 decembrie la Geneva, pentru a discuta situaţia din Alep. 

Ministrul de externe rus a dat asigurări că acţiunile militare din Alep au fost suspendate pentru retragerea coloanei de locuitori paşnici. 'Astăzi, acţiunile militare active ale armatei siriene în zona estică a oraşului Alep au fost suspendate, pentru că are loc o nouă şi cea mai mare operaţiune pentru retragerea locuitorilor paşnici care doresc să plece de acolo. O coloană de circa 8.000 de oameni. Aceasta este o operaţiune colosală, iar traseul pentru această coloană este de circa 5 kilometri', a precizat Lavrov. 

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a declarat, în marja aceleiaşi reuniuni, că nu există deocamdată o abordare comună în ceea ce priveşte o foaie de parcurs pentru reglementarea situaţiei din Donbas. 'Deocamdată nu se constată o abordare comună, chiar dacă o avansare înceapă, cu paşi de melc, are totuşi loc', a adăugat ministrul de externe rus.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu) 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close