Antena 3 CNN Externe Afganistan. Ofensivă NATO împotriva talibanilor

Afganistan. Ofensivă NATO împotriva talibanilor

Afganistan. Ofensivă NATO împotriva talibanilor
06 Mar 2007   •   18:51

Trupele NATO şi forţele afgane au lansat marţi cea mai amplă ofensivă militară împotriva talibanilor şi a traficanţilor de droguri din sudul Afganistanului. Un soldat străin, a cărui naţionalitate nu a fost dezvăluită, a murit în timpul luptelor. La operaţiunea ?Ahile?, condusă de un general olandez, vor lua parte 4.500 de soldaţi NATO şi o mie de militari afgani. Raidurile vor fi concentrate în nordul provinciei Helmand şi au drept ţintă ascunzătorile insurgenţilor.

Forţele NATO vor să instaureze securitatea în zonă. Operaţiunea a fost lansată după ce, în urmă cu o lună, autorităţile afgane au pierdut controlul asupra acestei regiuni, unde talibanii fac legea acum. Nu doar talibanii dau bătăi de cap guvernului în această parte a Afganistanului. Provincia Helmand este cel mai mare producător de opium din ţară şi e un paradis al traficanţilor. ONU a avertizat că, anul acesta, recoltele de mac din Afganistan vor depăşi toate recordurile.

?Ahile? este cea mai mare operaţiune militară comună declanşată de forţele internaţionale şi de armata afgană şi a fost lansată într-un moment sensibil pentru trupele NATO. Afganii nu sunt foarte încântaţi de operaţiunile NATO, în condiţiile în care zeci de civili au fost ucişi în timpul raidurilor din ultimele zile. Aceştia sunt furioşi că, de multe ori, soldaţii deschid focul la întâmplare. 400 de oameni, în majoritate studenţi, au ieşit în stradă pentru a protesta, în oraşul Jalalabad.

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close