Antena 3 CNN Externe El este americanul care a trimis în Rusia, pe sub nasul autorităților SUA, componente pentru arme nucleare

El este americanul care a trimis în Rusia, pe sub nasul autorităților SUA, componente pentru arme nucleare

Rusia a reușit să pună mâna pe tehnologie militară americană - inclusiv pe componente din care se pot construi arme nucleare - printr-o rețea de spioni, formată inclusiv din cetățeni ai Statelor Unite.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2022   •   20:21

Șapte persoane au fost recent arestate în acest caz amplu de spionaj.

Casa în care a locuit până de curând omul Moscovei se află într-o zonă liniștită din orașul Merrimack, districtul Hillsborough, statul american New Hampshire.

Locuința din care se trimiteau componente pentru bombe a fost decorată pentru sărbători iar localnicii se declară șocați să afle că au fost vecini cu un spion.

Rezidenții au observat, totuși, că de la adresa respectivă erau expediate multe pachete, în timp un număr corespunzător de mare de pachete sosea aici.

"M-am uitat pe geam și erau pe stradă agenți FBI din mai multe state", relatează un localnic o scenă petrecută în urmă cu câteva luni.

O vreme, nu s-a mai întâmplat nimic. Până recent.

FBI au arestat un american care cumpăra componente pentru arme printr-un magazin de artizanat

Agenții federali l-au arestat pe un bărbat pe Alexey Brayman, cetățean american.

Alături de el, au fost încătușați un alt cetățean american și 5 ruși.

Brayman locuia cu familia în Merrimack de mai mulți ani.

Într-un act de acuzare pe 46 de pagini, procurorii federali susțin că americanul de 35 de ani a obținut echipamente militare de la companii din Statele Unite și le-a trimis în Germania și în Estonia.

De acolo, printr-o rețea de conspiratori, pachetele ajungeau în Rusia, cu încălcarea sancțiunilor impuse Moscovei de Occident. 

Pentru camuflarea operațiunii în SUA, Brayman şi-a folosit drept paravan magazinul online prin care comercializa obiecte de artizanat.

Spionul riscă până la 30 de ani de închisoare

Însă precauția nu i-a fost de mare folos.

Potrivit investigatorilor, echipamentele trimise în Rusia sunt potențial periculoase și pot fi folosite pentru construirea unor arme nucleare sau hipersonice.

Brayman riscă până la 30 de ani de închisoare dacă instanța de judecată îl va declara vinovat.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close