Antena 3 CNN Externe Amir Peretz înlăturat din fruntea laburiştilor

Amir Peretz înlăturat din fruntea laburiştilor

Amir Peretz înlăturat din fruntea laburiştilor
29 Mai 2007   •   08:29

Ministrul israelian al apărării, Amir Peretz, a fost înlăturat de la conducerea partidului laburist, în urma alegerilor interne de luni. Noul lider al partidului va fi desemnat într-un alt tur de scrutin, dar Peretz nu se află printre finalişti. Un alt fost lider laburist, veteranul Shimon Peres, ar putea deveni viitorul preşedinte al Israelului. Fost sindicalist, fără experienţă militară, Amir Peretz este considerat ?o nouă victimă a războiului din Liban?, de anul trecut. El a fost sever criticat de o comisie de anchetă asupra războiului, văzut ca o înfrângere în Israel.

În alegerile de partid, Peretz a votat în oraşul Sderot, principala ţintă a atacurilor palestiniene cu rachete. Un asemenea atac s-a produs chiar în timpul votării, dar ministrul nu a fost rănit. Conform aşteptărilor, Peretz a fost întrecut de alţi doi candidaţi la conducerea laburiştilor: fostul premier Ehud Barak şi deputatul Ami Ayalon, fost şef al serviciului intern de informaţii. Cei doi vor disputa un nou tur de scrutin. Barak, fost general, susţine că ar fi, în acest moment, cel mai bun ministru al apărării, în timp ce Ayalon, de orientare pacifistă, ar prefera să iasă de la guvernare.

Primul ministru Ehud Olmert l-a propus drept candidat la preşedinţia Israelului pe vicepremierul Shimon Peres, în vârstă de 83 de ani. Peres şi-a făcut aproape toată cariera politică în partidul laburist, dar s-a alăturat, acum câţiva ani, lui Ariel Şaron şi Olmert în partidul centrist Kadima. El a mai candidat la preşedinţie în anul 2000, din partea laburiştilor, dar a fost învins, surprinzător, de Moshe Katzav, suspendat între timp pentru hărţuire sexuală. Pentru viitoarele alegeri, din iulie, laburiştii au avansat candidatura deputatei Colette Avital, originară din România.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close