x close

Anchetă deschisă în Portugalia, după ce preşedintele a fost numit "clovn" de un jurnalist

de G.S.    |    25 Mai 2013   •   09:09
Anchetă deschisă în Portugalia, după ce preşedintele a fost numit "clovn" de un jurnalist 416 Foto: portuguese-american-journal.com
Justiţia portugheză a deschis o anchetă vineri pentru a determina dacă a îl numi pe preşedinte "clovn", aşa cum a făcut un scriitor şi jurnalist portughez, necesită urmăriri penale pentru injurii aduse şefului statului, relatează AFP, conform Mediafax.
"Avem deja un clovn. Se numeşte (Anibal) Cavaco Silva". Această frază, care a apărut vineri în cotidianul economic Jornal de Negocios, a fost pronunţată de jurnalistul şi scriitorul Miguel Sousa Tavares.
Scriitorul răspundea astfel, într-un interviu pentru jurnal, la o întrebare privind o eventuală apariţie în Portugalia a unei personalităţi asemănătoare comedianului şi omului politic Beppe Grillo.
Formularea nu a fost apreciată de preşedinte care la câteva ore după apariţia jurnalului, a cerut procurorului general al republicii să determine dacă poate fi asimilată unei "ofense la onoarea" şefului de stat. O anchetă a fost imediat deschisă.
"Ofensa la onoarea" preşedintelui este pasibilă unei "pedepse de maxim 3 ani de închisoare, sau o amendă", conform articolului din codul penal pe care Cavaco Silva l-a invocat pentru a îşi formula cererea.
Sousa Tavares a recunoscut totuşi rapid, în declaraţiile pentru agenţia Lusa, că a fost "excesiv" în cuvintele sale. "Nu am nicio consideraţie politică pentru Cavaco Silva, dar am pentru şeful statului indiferent cine este", a declarat el.
Preşedintele portughez, al cărui rol este în esenţă protocolar, este uneori subiect de glumă printre compatrioţii săi.
Recent, acesta a fost ridiculizat pentru că a declarat că o "intervenţie a Sfintei Fecioare de la Fatima" a permis fără îndoială Portugaliei, care se află sub asistenţă financiară, să obţină un nou raport pozitiv de la creditorii săi.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati