Antena 3 CNN Externe Aproape 120 de militari ruşi s-au sinucis în primele nouă luni din 2011

Aproape 120 de militari ruşi s-au sinucis în primele nouă luni din 2011

Aproape 120 de militari ruşi s-au sinucis în primele nouă luni din 2011
Sursa foto: Foto: guardian.co.uk
14 Oct 2011   •   09:05

Nouă militari au fost ucişi în cadrul violenţelor din armata rusă, iar alţi 119 s-au sinucis din ianuarie, a annunţat joi Parchetul militar, informează AFP. Organizaţia neguvernamentală cere sancţionarea ofiţerilor de rang înalt ce se arată rareori îngrijoraţi de abuzurile constatate.
   
Violenţele şi abuzurile de toate felurile, în special punerea la încercare a noilor recruţi, au provocat, de asemenea, 89 de răniţi grav în primele nouă luni ale anului, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Parchetului militar, Boris Hubiev.
   
În aceeaşi perioadă, 119 militari - 51 de recruţi, 25 de subofiţeri, 14 ofiţeri şi 29 de contractori - s-au sinucis, un număr în scădere comparativ cu aceeasi perioadă 2010 (când s-au sinucis 149 de persoane), a remarcat el.
   
Dezvăluirea, în septembrie, a morţii unui soldar rus în vârstă de 20 de ani în timpul serviciului militar a generat o controversă, autorităţile militare apărând teza unei sinucideri, în timp ce familia denunţând torturi.
   
Armata a afirmat că tânărul s-a spânzurat, în timp ce rudele au descoperit pe corpul acestui arsuri şi răni după ce au deschis sicriul care le-a fost adus.
   
Forţele militare ruse au o reputaţie foarte proastă, în special din cauza frecvenţei abuzurilor fizice, a umilirilor şi atacurilor.
   
Aceste violenţe nu vor înceta atât timp cât oficialii de rang înalt nu vor fi sancţionaţi în mod regulat, a declarat miercuri Valentina Melnikova, coordonatoarea Comitetului mamelor soldaţilor, o roganizaţie neguvernamentală care acţionează pentru apărarea drepturilor recruţilor.
   
"Trebuie să facem presiune asupra comandamentului armatei pentru ca cei responsabili de violenţe asupra fiecărui soldat să răspundă de actele lor, altfel acestea nu vor înceta niciodată", a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.
   
Numeroase cazuri de abuzuri grave comise împotriva unor tineri recruţi, generând uneori o infirmitate sau moartea, au fost dezvăluite în ultimii ani, mai ales graţie acestei organizaţii neguvernamentale.
   
Rusia a demarat o vastă reformă de modernizare a armatei şi a scurtat în 2006 serviciul militar la un an, faţă de doi anterior.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close