Antena 3 CNN Externe Armata rusă încearcă să captureƶe Insula Șerpilor, la doar 45 km de România!

Armata rusă încearcă să captureƶe Insula Șerpilor, la doar 45 km de România!

Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor, avertizează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Armata rusă încearcă să captureƶe Insula Șerpilor, la doar 45 km de România!
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    24 Feb 2022   •   11:24

”Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Invadatorii care folosesc canalele de comunicații internaționale de securitate navală cer grănicerilor Brigadei de Frontieră Ismaili să se predea.

Polițiștii de frontieră au preluat apărarea”, se arată în comunicatul Ministerului.

Insula Leuke, în greaca antică, este în fapt o stâncă așezată în Marea Neagră, la 45 de km de țărmurile de astăzi ale României și Ucrainei.

La data de 23 mai a anului 1948 , ca urmare a presiunilor tot mai crescute a Uniunii Sovietice față de România, la București a fost semnat actul de cedare a Insulei Șerpilor din Marea Neagră către Uniunea Sovietică.

După destrămarea URSS, Insula Şerpilor a fost disputată de Ucraina şi România, la Curtea Internaţională de Justiţie, ambele părți considerând că este relevantă pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.

În prezent ea face parte din teritoriul Ucrainei, dar în Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km².

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close