Antena 3 CNN Externe Asasinii ziaristei Politovskaia - 2 demnitari ceceni

Asasinii ziaristei Politovskaia - 2 demnitari ceceni

Asasinii ziaristei Politovskaia - 2 demnitari ceceni
28 Mai 2007   •   13:28

Jurnaliştii de la publicaţia rusă Novaia Gazeta, care anchetează asasinarea, la 7 octombrie 2006, a colegei lor Anna Politkovskaia, au declarat că doi demnitari ceceni de rang înalt au comandat această crimă. "Am identificat doi comanditari", a afirmat Viaceslav Ismailov, fost ofiţer al armatei ruse, în prezent jurnalist al publicaţiei şi însărcinat cu ancheta privind asasinarea Annei Politkovskaia. "Sunt persoane pe care Anna nu le cunoştea personal. Întrebarea care se pune este în ce măsură au acţionat independent sau dacă au legătură cu serviciile secrete ruse", a adăugat el.

Cei doi suspecţi sunt demnitari ceceni care ocupă funcţii de rang înalt în cadrul regimului instalat de Moscova. Profilul unuia dintre ei lasă loc de suspiciuni privind legăturile cu FSB (serviciile secrete ruse). După asasinat, suspecţii sau apropiaţi ai lor au fost promovaţi în posturi mai importante. Din motive de securitate, Novaia Gazeta a transmis numele acestora la BBC, Liberation şi Comitetul din New York pentru protecţia jurnaliştilor.

Reporterii de la Novaia Gazeta au decis să dezvăluie informaţiile referitoare la pista cecenă deoarece consideră că ancheta oficială este pe cale să se abată de la această direcţie.

La şapte luni după crimă, asasinii nu au fost găsiţi. Camerele de supraveghere din imobilul jurnalistei şi de la magazinul unde îşi făcuse cumpărăturile au filmat trei suspecţi: asasinul şi alţi doi care au stat de pază.

Potrivit unor surse din Cecenia ale publicaţiei ruse, însuşi preşedintele republicii, Ramzan Kadîrov, ar fi la curent cu identitatea celor care au comandat asasinatul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close