Antena 3 CNN Externe Fostul președinte afgan rupe tăcerea după fuga din Kabul: "Am moștenit un monstru!" Ce spune despre milioanele de dolari pe care le-ar fi scos din țară.

Fostul președinte afgan rupe tăcerea după fuga din Kabul: "Am moștenit un monstru!" Ce spune despre milioanele de dolari pe care le-ar fi scos din țară.

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani a distribuit, miercuri, o declarație în care prezintă scuze afganilor pentru că a fugit din Kabul în ziua în care talibanii au intrat în capitală, relatează presa internațională.

Fostul președinte afgan rupe tăcerea după fuga din Kabul: "Am moștenit un monstru!" Ce spune despre milioanele de dolari pe care le-ar fi scos din țară.
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Sep 2021   •   18:16

Ghani, care s-a refugiat în Emiratele Arabe Unite, spune că în data de 15 august a luat "cea mai dificilă decizie din viața sa".

Vestea fugii lui Ghani a accelerat prăbușirea guvernului susținut de SUA la Kabul.

Fuga lui Ghani și defetismul armatei guvernamentale au fost criticate de președintele SUA, Joe Biden, a cărui administrație s-a văzut forțată să evacueze în mod accelerat civili americani și afgani din Kabul.

Declarația amplă difuzată de Ghani vine la o zi după ce talibanii afgani au anunțat un guvern interimar condus de liderii religioși Mohammed Hassan Akhund și Abdul Baradar, în care se regăsește și șeful rețelei teroriste Haqqani.

"Datorez poporului afgan o explicație pentru că am plecat brusc din Kabul în data de 15 august, după ce talibanii au intrat în oraș. Am plecat din capitală la cererea forțelor de securitate ale palatului prezidențial, care mi-au spus că dacă rămân, există riscul izbucnirii îngrozitoarelor lupte de stradă pe care orașul le-a cunoscut în timpul războiului civil din anii '90", susține fostul președinte afgan.

"A fost cea mai grea decizie a vieții mele să plec din Kabul, însă cred că a fost singura cale de a amuți armele și de a salva capitala și pe cei 6 milioane de cetățeni ai săi", a continuat el.

Ashraf Ghani: Voi vorbi în viitorul apropiat despre evenimentele care au precedat fuga mea

"Nu este acum momentul unei evaluări minuțioase a evenimentelor care au dus la plecarea mea. Mă voi referi la acestea în detaliu în viitorul apropiat. Însă acum mă refer la acuzațiile lipsite de temei că aș fi plecat din Kabul cu milioane de dolari aparținând poporului afgan. Aceste acuzații sunt în totalitate și în mod categoric false.

Corupția este o boală care paralizează țara noastră de zeci de ani și lupta anti-corupție a fost o preocupare centrală a activității mele ca președinte. Am moștenit un mostru care nu poate fi înfrânt cu ușurință sau rapid", se justifică Ashraf Ghani.

El încheie cu scuze către poporul afgan.

"Regret profund că episodul meu la conducerea țării s-a sfârșit cu o tragedie similară predecesorilor mei, fără a asigura stabilitatea și prosperitatea.

Prezint scuze poporului afgan pentru că nu am putut face să se termine altfel. Angajamentul meu către poporul afgan nu a slăbit niciodată și mă va ghida pentru restul vieții mele", susține fostul președinte, care are 72 de ani.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close