Antena 3 CNN Externe Assange denunţă "retorica" americană privind pericolul reprezentant de dezvăluirile lui Snowden

Assange denunţă "retorica" americană privind pericolul reprezentant de dezvăluirile lui Snowden

Assange denunţă "retorica" americană privind pericolul reprezentant de dezvăluirile lui Snowden
Sursa foto: Foto: english.sina.com
30 Iun 2013   •   21:26

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange a denunţat duminică "retorica" unor oficiali americani, în opinia cărora dezvălurile lui Edward Snowden, un fost consultant NSA, pun în pericol vieţi, informează AFP.
   
Intervievat de postul american ABC de la Ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat, Julian Assange a denunţat o afirmaţie a secretarului de Stat John Kerry şi altor oficiali americani, potrivit cărora "oameni riscă să moară în urma a ceea ce acest tânăr (Snowden) a făcut".
  
"Am auzit deja această retorică. M-a vizat şi pe mine acum trei ani.Totul s-a dovedit fals", a subliniat el, referindu-se la publicarea de către WikiLeaks a sute de mii de telegrame diplomatice americane, în 2010.
   
În ceea ce priveşte dezvăluirile lui Snowden despre metodele de spionaj electronic american, "ele sunt şi mai abstracte", pentru a pune pe cineva în pericol, în opinia sa.
   
Snowden, susţinut de WikiLeaks în fuga sa cu scopul de a scăpa de autorităţile americane, a cerut Ecuadorului să îi acorde azil politic.
   
În opinia lui Assange, telefonul dat de vicepreşedintele Joe Biden cu scopul de a "exercita presiuni" asupra şefului de stat ecuadorina Rafael Correa şi de a-l convinge să nu îi acorde azil este "inacceptabil".
   
"Situaţia actuală a lui Snowden este sensibilă". "Este vorba despre o problemă de negocieri diplomatice internaţionale", a apreciat el.
   
În opinia australianului, dezvăluirile la originea cărora se află acest fost consultant - pe care l-a calificat drept un "erou" - vor continua.
   
"Nu există vreun mijloc de împiedicare a procesului de publicare, în acest stadiu. S-au depus eforturi importante pentru a ne asigura că Snowden nu va face obiectul vreunor presiuni din partea vreunei ţări în vederea stopării publicării", a mai subliniat Assange.

×
Subiecte în articol: Edward Snowden
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close