Antena 3 CNN Externe Atac dur al preşedintelui sirian la adresa premierului turc: Un lider IDIOT şi IMATUR

Atac dur al preşedintelui sirian la adresa premierului turc: Un lider IDIOT şi IMATUR

Atac dur al preşedintelui sirian la adresa premierului turc: Un lider IDIOT şi IMATUR
Sursa foto: Foto: AP
06 Apr 2013   •   19:02

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care se confruntă de doi ani cu o rebeliune, a avertizat că o prăbuşire a regimului său va avea un "efect de domino" în Orientul Mijlociu şi va destabiliza această regiune "timp de mulţi ani", într-un interviu pentru presa turcă difuzat vineri, informează AFP.
   
El l-a calificat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, al cărui regim susţine rebeliunea, drept "idiot şi "imatur".
   
"Toată lumea ştie că dacă Siria va fi împărţită sau dacă forţele teroriste vor prelua controlul asupra ţării va exista o contagiune directă în ţările vecine", a declarat el în acest interviu pentru postul Ulusal şi ziarul Aydinlik, difuzat integral pe pagina de Facebook a preşedinţiei siriene.
   
"Ulterior va exista un efect de domino în ţări situate, poate, departe de Orientul Mijlociu, la vest, la est, la nord şi în sud. Acest lucru va însemna o instabilitate timp de mulţi ani, poate timp de decenii", a avertizat al-Assad.
   
Interviul a fost realizat marţi, iar fragmente au fost difuzate timp de mai multe zile pe pagina de Facebook a preşedinţiei siriene.
   
În primele fragmente, al-Assad l-a acuzat pe Erdogan că a minţit pe tema conflictului din Siria, care s-a soldat potrivit ONU cu peste 70.000 de morţi în decurs de doi ani.
   
"Incendiul din Siria se va propaga în Turcia, (dar) din nefericire (Erdogan) nu vede această realitate", a declarat preşedintele sirian. "Erdogan acţionează împreună cu Israelul pentru a distruge Siria (...), dar statul sirian nu s-a prăbuşit, iar sirienii au rezistat", a adăugat el.
   
"Guvernul turc contribuie în mod direct la uciderea poporului sirian (...). Erdogan încearcă să reproducă trecutul negru dintre arabi şi turci", a continuat al-Assad, referindu-se la Imperiul Otoman, care a dominat vaste regiuni arabe timp de patru secole.
   
"Nu trebuie să permitem unor lideri idioţi şi imaturi să distrugă această relaţie" dintre Turcia şi arabi, a spus el, referindu-se la Erdogan.
   
El a mai declarat că Liga Arabă "nu are legitimitate", reacţionând faţă de hotărârea organizaţiei panarabe de a acorda mandatul Siriei opoziţiei.
   
Al-Assad refuză să părăsească puterea şi îi asimilează pe rebelii care vor îndepărtarea regimului său unor "terorişti".
   
El a legat lansarea unui dialog cu opoziţia de lipsa unui amestec din străinătate. "Trebuie ca acesta să fie un dialog intersirian, fără ingenţă străină. Aceasta este singura linie roşie. Această ţară aparţine tuturor sirienilor, ei pot să dicute despre ceea ce vor", a spus al-Assad.
   

   

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close