Antena 3 CNN Externe Atentatele din India: Trei noi explozii au avut loc în Mumbai. Un rabin, luat ostatic

Atentatele din India: Trei noi explozii au avut loc în Mumbai. Un rabin, luat ostatic

Atentatele din India: Trei noi explozii au avut loc în Mumbai. Un rabin, luat ostatic
27 Noi 2008   •   12:10

Cel puţin 100 de morţi, sute de răniţi şi zeci de ostatici este bilanţul - deocamdată provizoriu - al atentatelor din capitala economică a Indiei, Mumbai. Asaltul a început marţi seară, prin atacuri armate sincronizate care au vizat obiective frecventate de occidentali, fie ei turişti sau oficialităţi, iar confruntările continuă şi la această oră. Autorităţile şi presa indiană furnizează încă informaţii contradictorii despre numărul sau identitatea autorilor atacurilor, clădirile vizate de aceştia, numărul morţilor şi al răniţilor sau cel al ostaticilor încă reţinuţi de atacatori. Poliţia nu a oferit nici un fel de explicaţii imediat dar, potrivit presei locale, o explozie s-a produs la hotelul Taj Mahal, o alta la hotelul Oberoi - Trident şi o a treia la Nariman House, unde rabinul Gavriel Holtzberg a fost luat ostatic.
Principalele ţinte vizate au fost două hoteluri de lux, o gară aglomerată, un spital, cinematografe şi restaurante, toate obiective frecventate de cetăţeni occidentali şi, conform relatărilor martorilor, aceştia sunt cei care i-au interesat pe terorişti. Desfăşurarea atacurilor prezintă asemănări cu stilul Al Qaida. Printre ostatici se numără şi occidentali, teroriştii fiind interesaţi în special de cetăţenii americani şi britanici. Forţele de securitate indiene, susţinute de unităţi ale armatei, au intervenit în mai multe puncte din capitală, iar unităţi de comando au pătruns cu câteva ore în urmă în cele două hoteluri, în încercarea de a-i elimina pe terorişti şi a elibera toţi ostaticii. În jurul prânzului, situaţia era încă neclară, în zonă fiind auzite în continuare focuri de armă şi mai multe explozii.
Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că nu sunt români în locaţiile vizate de incidente.
Turiştii aflaţi în momentul atacului la Taj Mahal nu au crezut că vor mai scăpa cu viaţă. Ei au povestit clipele de groază prin care au trecut. ?Bărbaţi înarmaţi au intrat în restaurant şi am fost bruscaţi. Câţiva au fost duşi în bucătărie şi cred că unii dintre ei au reuşit să fugă pe uşa din spate?, spune Alex Chamberlain, turist britanic cazat în hotelul Trident.
Zece oameni care au fost ţinuţi ostatici în hotelul Oberoi au fost eliberaţi în cursul zilei de joi, anunţă CNN.
Autorităţile indiene se simt complet depăşite de situaţie. ?Au fost atacuri în zece locuri diferite?, a declarat Vilasrao Deshmukh, oficial indian.
Guvernul spaniol intenţionează să trimită un avion în India pentru a repatria cetăţenii spanioli aflaţi în Mumbay, a declarat consulul spaniol la Mumbay, Cesar Alba. ?Ştiu că există două iniţiative, una a guvernului spaniol, de a trimite un avion, şi una la nivel european, de a trimite un avion mai mare care ar putea transporta toţi cetăţenii europeni", a precizat Alba. La consulat au fost primiţi circa 20 de cetăţeni ai Spaniei.
Atacurile au început marţi, la ora locală 22:30 (20:00 ora României), la principala gară feroviară din Bombay. Aici au fost ucise zece persoane şi rănite alte 30, conform poliţiei. Alte trei persoane au fost ucise în explozia unui taxi, iar trei la hotelul Taj. Holul hotelului Oberoi a fost cuprins de flăcări, iar personalul şi turiştii au fost evacuaţi.
Traficul feroviar a fost suspendat şi mai multe echipe de intervenţie au fost trimise la gara atacată. Premierul Manmohan Singh a condamnat actele teroriste şi a asigurat Guvernul din Maharashtra de întregul său sprijin.
În ultimele luni, în India s-au produs mai multe atacuri coordonate. Unul dintre cele mai grave, soldat cu aproximativ 80 de morţi, a fost revendicat de Mujahedinii indieni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atacuri Mumbai India terorism explozii atentate
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close