Antena 3 CNN Externe Atentatele din Spania ar fi putut fi evitate? Detaliul care iese abia acum la iveală

Atentatele din Spania ar fi putut fi evitate? Detaliul care iese abia acum la iveală

Atentatele din Spania ar fi putut fi evitate? Detaliul care iese abia acum la iveală
23 Aug 2017   •   20:00

Un judecător spaniol a anulat în martie 2015 un ordin de expulzare care îl viza pe Abdelbaki Es Satty, imamul suspectat că i-a îndoctrinat pe autorii atentatelor de la Barcelona şi Cambrils, magistratul considerând la momentul respectiv că marocanul nu reprezenta un pericol, transmite AFP, citând un comunicat al justiţiei spaniole. 

Un judecător din Castellon, oraş din estul Spaniei unde marocanul a ispăşit o pedeapsă de patru ani de detenţie pentru trafic de droguri, a considerat că imamul făcuse dovada 'eforturilor de integrare în societatea spaniolă', precizează comunicatul justiţiei spaniole, confirmând o informaţie apărută în cotidianul El Mundo. 

Judecătorul mai arăta la momentul respectiv că marocanul nu comisese decât un singur delict, lucra şi nu reprezenta, în opinia sa, 'o ameninţare reală şi suficient de gravă pentru ordinea publică'. 

Abdelbaki Es Satty, care avea 44 de ani în ziua morţii sale, miercurea trecută, a trăit câţiva ani la Ripoll, mică localitate din nordul Cataloniei de unde sunt originari cei mai mulţi dintre membrii celulei suspectate că a pregătit şi a comis atentatele. 

Imamul, care a fost ucis în explozia accidentală a ascunzătorii din Alcanar (200 km sud de Barcelona) în care celula pregătea explozivi, este bănuit că i-a radicalizat pe autorii atentatelor, unii dintre ei fraţi şi foarte tineri. 

Unul din suspecţii pentru atentatele din Catalonia, supravieţuitor al exploziei, a declarat în faţa justiţiei că imamul intenţiona să comită un atentat sinucigaş. 

La Ripoll, locuitori cu care au discutat jurnaliştii AFP l-au descris drept un bărbat care 'vorbea puţin' şi nu se îndepărta de Coran în predicile sale. 

Investigaţiile de până acum au dezvăluit că Abdelbaki Es Satty s-a deplasat în mai multe rânduri în Belgia, prezenţa sa la Machelen, în apropiere de Bruxelles, timp de trei luni la începutul lui 2016, fiind confirmată de autorităţile locale. De asemenea, printre dărâmăturile casei care a explodat la Alcanar au fost găsite bilete de avion pentru Bruxelles.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close