Antena 3 CNN Externe Avem cea mai restrictivă lege a cultelor

Avem cea mai restrictivă lege a cultelor

Avem cea mai restrictivă lege a cultelor
31 Ian 2007   •   10:45

România are cel mai restrictiv sistem de înregistrare a organizaţiilor religioase din Europa. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Institutul American de Religie şi Politică publică (IRPP), cu sediul la Washington.

De aceea, IRPP a cerut Uniunii Europene să conducă o investigaţie. Deşi Constituţia României garantează libertatea religiei, noul sistem cere grupurilor minoritare să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi recunoscute de guvern.

Preşedintele Institutului, Joseph Grieboski, spune că ?un grup trebuie să fie format din aproximativ 23.000 de membri pentru a se putea înregistra, ţinându-se cont de numărul populaţiei din România?. De asemenea, el este de părere că ?acest gen de statut preferenţial şi cerinţe pentru a deveni membru face foarte, foarte dificil pentru micile comunităţi religioase să se poată înregistra în România?. Grieboski nu este de acord ca Guvernul român să se bucure de beneficiile aderării la Uniunea Europeană, deoarece nu ţine cont de standardele privind drepturile omului stabilite de Uniune.

Raportul american face cunoscut că grupurile religioase minoritare din România s-au plâns de faptul că autorităţile locale împiedică activităţile pentru care grupurile au obţinut autorizaţii.

Antena3

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close