Antena 3 CNN Externe Avort sau mamă la 11 ani? Statisticile susţin continuarea sarcinii

Avort sau mamă la 11 ani? Statisticile susţin continuarea sarcinii

Avort sau mamă la 11 ani? Statisticile susţin continuarea sarcinii
26 Iun 2008   •   11:41

Un raport al organizaţiei ?Salvaţi copii?, arată că, anual, 13 milioane de copii sunt născuţi de mame a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani, în întreaga lume, majoritatea (peste 90%) fiind născuţi în ţări în curs de dezvoltare. Complicaţiile sarcinii şi a naşterii duc de multe ori la decesul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani din aceste zone. Cea mai mare rată a minorelor însărcinate din lume se înregistrează în Africa subsahariană, unde fetele tind să se mărite la vârste fragede. În Niger, de exemplu, 87% dintre tinerele chestionate au declarat că sunt măritate, iar 53% dintre ele au spus că au născut cel puţin un copil până la vârsta de 18 ani.

Etica medicilor vs protecţia copilului
Aici însă nimeni nu se îngrijorează, pentru că o sarcină la vârste fragede este de multe ori văzută ca o binecuvântare, dovedind fertilitatea tinerei în cauză. Totuşi, nu peste tot fetele rămân gravide cu voia lor. Studiile arată că aproximativ 15% din sarcinile în rândul tinerelor survin în urma unor violuri. Un caz similar a ridicat multe probleme în societatea românească. O tânără de 11 ani din judeţul Neamţ a rămas însărcinată după ce a fost violată de unchiul ei, iar legea din România nu îi permită să facă avort, pentru că sarcina a împlinit mai mult de 14 săptămâni. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a convocat o comisie de specialişti, care până vineri va decide dacă legislaţia din România se va modifica în urma acestui caz excepţional.

Medicii spun că un avort nu este etic, însă cei de la Protecţia Copilului susţin că sunt încălcate drepturile tinerei, care nu îşi doreşte sarcina, şi că viaţa ei este pusă în pericol. În cazul unei decizii nefavorabile a comisiei de specialişti, părinţii fetei din Neamţ sunt pregătiţi să ia primul avion spre Londra, unde o femeie s-a oferit să o ajute pe minoră să avorteze, în baza unor legi permisive. Ei vor acest lucru mai mult pentru că fata a rămas însărcinată cu fratele mamei, în urma unui viol, lucru de neacceptat în comunitatea din satul Piatra Şoimului, şi nu pentru că viaţa fetei ar fi în pericol.

Minorele trec cu bine prin chinurile naşterii
De altfel, conform unui articol publicat în revista Time, teoriile doctorilor conform cărora o sarcină poate afecta creşterea tinerelor, să mutileze organele din zona pelviană sau chiar să afecteze stabilitatea mintală sunt nefondate. În urmă cu câţiva ani, Dr. Letitia Fairfield a vizitat mai multe spitale din Londra şi a examinat 74 de mame cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani. ?Mă simt obligată să spun că nu sunt o susţinătoare a mamelor tinere, dar temerile nu sunt întemeiate. Mai mult, fetele au avut parte de travalii scurte şi naşteri uşoare, iar recuperarea a fost bună. În schimb, copiii nu s-au descurcat la fel de bine ca mamele. Chiar dacă erau sănătoşi, greutatea lor era sub media normală. Doi dintre ei s-au născut morţi, trei au murit la naştere, iar patru au suferit malformaţii?, a spus doctora, concluzionând că tinerele mame trec cu bine prin chinurile naşterii.

Acelaşi lucru îl susţin şi medicii din România, care spun că riscurile sunt mai mici dacă fetiţa din Neamţ naşte, decât dacă avortează. Ei atrag atenţia şi că acesta nu este primul caz în care o minoră ar da naştere unui copil. Chiar în România, în urmă cu ceva timp, o copilă de doar 11 ani a adus pe lume, pe cale naturală, o fetiţă de aproape patru kilograme. În lume, însă, cazurile sunt dintre cele mai bizare, iar recordul pentru cea mai tânără mămică îl deţine o indiancă din Peru, care în 1939, la vârsta de 5 ani 7 luni şi 21 de zile a dat naştere, prin cezariană, unui băiat de 2,7 kilograme.

Cea mai tânără mămică a avut 5 ani
Lina Medina a fost dusă la medicul Gerardo Lozada cu suspiciunea unei tumori abdominale. În urma examinării fetei, Lozada a avut parte de surpriza vieţii lui, când a descoperit că Lina era însărcinată în luna a opta. O lună şi jumătate mai târziu, pe 14 mai 1939, Lina a dat naştere unui băiat. Cazul a fost descris în detaliu în ?La Presse Medicale?, unde s-au făcut publice şi alte detalii, cum ar fi că Lina a avut prima menstruaţie la 8 luni, iar de la vârsta de 4 ani sânii ei au început să se dezvolte. Fiul ei, Gerardo (botezat după doctorul Lozada), a fost crescut iniţial ca un frate al Linei, dar la vârsta de zece ani a aflat că aceasta este de fapt mama lui. A crescut sănătos, dar a murit în 1979, la vârsta de 40 de ani, din cauza unui cancer al măduvei osoase.

România. Aproape 30.000 de fete (15-18 ani) au devenit mame în 2006
Alte 20 de cazuri în care mămicile au vârste cuprinse între 8 şi 11 ani sunt înregistrate oficial, în lume. Tot în Peru, dar în 2006, o fată de 8 ani a dat naştere unui copil de 2 kilograme la un spital din Lima. Ea a rămas însărcinată după ce a fost violată de doi veri ai săi. În acelaşi ani, o fată de 9 ani din pădurile amazoniene ale Braziliei, a născut o fetiţă prin cezariană. Cazuri similare s-au înregistrat şi în Rwanda în 2005, în Singapore în 2004, şi din nou în Peru, în 1957. Toate în urma unor violuri. Statisticile de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse arată că în România s-au înregistrat 1.500 de nou născuţi la mame sub 15 ani între 2004 şi 2006. Numărul fetelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani care au devenit mame este însă mult mai ridicat: 28.562 - în 2004, 28.356 - în 2005 şi 28.329 - în 2006. Ţinând cont de aceste date este greu de crezut că specialiştii români vor recomanda un avort, astfel că fetiţa din Neamţ ar putea figura în statisticile mondiale, în cazul în care nu va apela la doctorii din Marea Britanie.

Alte recorduri privind naşterile:
Bobbie McCaughey este mama care deţine recordul pentru cei mai mulţi copii care au supravieţuit în urma unei singure naşteri. Ea a dat naştere primului set de septupleţi ? 4 băieţi şi 3 fete ? pe 19 noiembrie 1997. Concepuţi in vitro, bebeluşii au fost aduşi pe lume după 31 de săptămâni, prin cezariană, în decurs de 16 minute.

Jayne Bleackley deţine recordul pentru cel mai mic interval între două naşteri separate. Joseph Robert s-a născut pe 3 septembrie 1999, iar Annie Jessica Joyce pe 30 martie 2000. Bebluşii au fost astfel aduşi pe lume la un interval de 208 zile.

Cel mai lung interval este însă de 41 de ani şi 185 de zile. Elizabeth Ann Buttle a dat naştere unei fete, Belinda, pe 19 mai 1956, şi unui băiat, Joseph, pe 20 noiembrie 1997, pe când avea 60 de ani. Nu a rămas însă cunoscută drept cea mai bătrână mamă, pentru că, în 2005, românca Adriana Iliescu a dat naştere unei fete la vârsta de 66 de ani. În urma fertilizării in vitro, Iliescu a fost iniţial însărcinată cu tripleţi, dar doi dintre fetuşi au murit în uter, iar supravieţuitorul a fost adus pe lume în urma unei intervenţii prin cezariană.

Chiar şi recordul acesteia a fost însă întrecut. În 2006, Maria del Carmen Bousada de Lara a devenit cea mai vârstnică mamă din lume, după ce a dat naştere unei perechi de gemeni în Barcelona, cu o săptămână înainte să împlinească 67 de ani.

Cel mai bizar record aparţine unei mame din Rusia, care a dat naştere celor mai mulţi copii: 69. Între 1725 şi 1765, în urma a 27 de sarcini, femeia a dat naştere la 16 perechi de gemeni, 7 seturi de tripleţi şi 4 seturi de cvadrupleţi. 67 dintre ei au supravieţuit copilăriei. În lumea modernă, recordul pentru cei mai mulţi copii este deţinut de Leontina Albina din Chile, care susţine că este mama a 64 de copii, dintre care doar 55 au acte. Ea figurează în ediţia din 1999 a Guinness World Records, dar nu a mai apărut în ediţiile ulterioare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close