Antena 3 CNN Externe Bagdad acuză SUA că a încălcat pactul de securitate

Bagdad acuză SUA că a încălcat pactul de securitate

Bagdad acuză SUA că a încălcat pactul de securitate
Sursa foto: armata irak
27 Apr 2009   •   02:46

O declaraţie a premierului irakian Nouri al-Maliki ? în calitate de şef al forţelor armate- califică raidul american realizat duminică ca o ?violare a pactului de securitate?. El a cerut armatei american să "îi elibereze pe deţinuţi şi să îi predea justiţiei pe cei vinovaţi pentru această crimă?, conform declaraţiei citată de Associated Press.
Armata americană a respins însă că a încălcat acordurile şi susţine că a anunţat autorităţile irakiene înainte de atac. Raidul a fost efectuat în oraşul Kut, unde cel puţin o femeie a murit în schimbul de focuri şi şase suspecţi au fost reţinuţi pentru acuze ce vizau legături cu grupurile şiite.
Sute de demonstraţi s-au adunat la moscheea din Kut pentru a protesta contra acţiunii armatei SUA şi pentru a cere o anchetă. În plus ministerul irakian al Apărării a ordonat arestarea a doi oficiali militari de top irakieni pentru că ar fi permis forţelor americane să acţioneze în Kut.
În timp ce partea irakiană susţine că atacul constituie ?prima violare după semnarea pactului de securitate", armata SUA arată că a acţonat în cadrul legal. Acordul, intrat în vigoare la 1 ianuarie, cere comandanţilor americani să îşi coordineze raidurile şi alte lovituri militare cu guvernul şi armata irakiene sau să lucreze cu trupele mixte irakiene-americane.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close