Antena 3 CNN Externe Ban Ki-moon: Fac apel către statele pentru o decizie colectivă şi decisivă. Tragedia din Siria trebuie să se oprească imediat!

Ban Ki-moon: Fac apel către statele pentru o decizie colectivă şi decisivă. Tragedia din Siria trebuie să se oprească imediat!

Ban Ki-moon: Fac apel către statele pentru o decizie colectivă şi decisivă. Tragedia din Siria trebuie să se oprească imediat!
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
14 Iul 2012   •   09:23

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat vineri că inaptitudinea Consiliului de Securitate al ONU de a pune presiune asupra preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, echivalează cu acordarea "unui permis pentru masacru", relatează AFP.
   
Exprimându-se după masacrul de la Treimsa, Ban Ki-moon a forţat Consiliul de Securitate, în prezent divizat, să "trimită un mesaj puternic lumii întregi transmiţând că vor fi consecinţe" în cazul în care planul de pace al emisarului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, nu va fi respectat.
   
"Fac apel către statele membre pentru ca acestea să ia o decizie colectivă şi decisivă, astfel încât tragedia din Siria să se oprească imediat", a declarat Ban. "Lipsa acţiunilor au permis acest masacru".
   
"Masacrul teribil" din Treimsa a avut un bilanţ de 150 de persoane, fapt care a ridicat "semne de întrebare serioase" asupra voinţei preşedintelui Bashar al-Assad de a se conforma planului de pace, a menţionat secretarul general.
   
Ban a "condamnat folosire oarbă a artileriei grele, precum şi bombardamentele asupra zonelor civile" în timpul masacrului de joi.
   
Acest atac reprezintă o încălcare a planului de pace al lui Kofi Annan, şi a rezoluţiilor Consiliului de Securitate, a adăugat Ban Ki-moon.
   
Cele 15 state membre ale Consiliului şi-au reluat vineri discuţiile privind un proiect de rezoluţie a crizei din Siria, având la dispoziţie două texte concurente. Primul, depus de occidentali, ameninţă Siria cu sancţiuni economice în cazul în care forţele guvernamentale siriene nu vor înceta folosirea armelor grele. Cel de al doilea, înaintat de Rusia, nu evocă posibilitatea unor sancţiuni.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close