Antena 3 CNN Externe Basarabenii vor să intre în UE prin Ungaria

Basarabenii vor să intre în UE prin Ungaria

Basarabenii vor să intre în UE prin Ungaria
22 Feb 2007   •   13:53

Republica Moldova refuză ajutorul României, care i-a propus să coordoneze centrul comun european de acordare a vizelor ce urmează să funcţioneze la Chişinău. Guvernul de peste Prut spune că ar coopera mult mai bine cu autorităţile ungare, lucru ignorat de Executivul Uniunii Europene, potrivit Jurnalului Naţional.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău, este ciudat că "autorităţile române nu au binevoit să consulte opinia autorităţilor Republicii Moldova, cu atât mai mult că răspunsul ar fi fost negativ". În opinia ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, centrul european de acordare a vizelor trebuie amplasat în incinta Ambasadei Ungariei din Chişinau.

Rugat să comenteze reacţia Ministerului de Externe al Republicii Moldova, analistul politic de la Chişinau, Dorin Chirtoacă, este de părere că: "Initiaţiva României este absolut firească în contextul integrării europene atât a României, cât şi a Republicii Moldova. Faptul că şi UE a dat undă verde acestei initiative a României arată încă odată că la nivelul Europei exista un consens în ceea ce priveşte calea pe care Republica Moldova se va integra în UE. Reacţia autorităţilor de la Chişinau însă se înscrie în şirul ostilităţilor provocate de regimul comunist împotriva României. Printr-o asemenea reacţie, guvernul de la Chişinau se autodemască în ceea ce priveşte lipsa intenţiei sincere de a duce Republica Moldova în UE".

Statele comunitare şi reprezentanţii Comisiei Europene vor începe săptămâna aceasta discuţiile cu privire la modalităţile de înfiinţare a unui centru comun european de acordare a vizelor la Chişinau.

Antena3.ro

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close