Antena 3 CNN Externe Băsescu şi Tăriceanu. Studiu de caz în Elveţia

Băsescu şi Tăriceanu. Studiu de caz în Elveţia


Băsescu şi Tăriceanu. Studiu de caz în Elveţia
27 Mar 2007   •   21:54

Disputa dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu l-a inspirat pe un student din Elveţia să aleagă România drept studiu de caz pentru teza sa de licenţă. Tânărul absolvent a fost absolut impresionat de declaraţiile lui Traian Băsescu din timpul campaniei electorale de acum doi ani şi mai ales de ideea de "preşedinte ? jucător". Lucrarea de licenţă cu titlul "Puterile preşedintelui în sistemele semiprezidenţiale - Cazul României", începe cu o prezentare retrospectivă a raporturilor dintre preşedinţii şi premierii din perioada 1990-2004.

Un capitol important al tezei de licenţă este însă acordat actualului lider de la Cotroceni. Mandatul lui Băsescu este comparat cu regimul din perioada Iliescu şi Constantinescu. "A existat într-adevăr o tendinţă a preşedintelui de a interveni mai mult decât predecesorii săi în activitatea guvernamentală. Totul a început cu formarea Executivului, când majoritatea rezultată în urma alegerilor parlamentare s-a dezintegrat la presiunea lui Băsescu, apoi au fost reintegrate într-o nouă majoritate, formată în jurul partidelor care l-au susţinut pe Băsescu în cursa prezidenţială", se arată în proiectul absolventului.

Autorul remarcă faptul că rolul de mediator jucat de Băsescu a crescut eficienţa guvernamentală, în justiţie şi în lupta împotriva corupţie. Totuşi, se pare că dorinţa lui de a avea aceeaşi putere cu Tăriceanu în decizia Executivului a dus la un blocaj instituţional şi a alimentat lupta dintre Palate. Însă, concluzia autorului este că problema nu constă în existenţa a doi conducători, ci în faptul că aceştia nu se înţeleg în privinţa direcţiei. Lucrarea are o serioasă bază teoretică şi referinţe bibliografice impresionante.

Antena 3

×
Parteneri
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close