Antena 3 CNN Externe Beijingul acuză NATO că exagerează „pericolul chinez”

Beijingul acuză NATO că exagerează „pericolul chinez”

China a acuzat NATO că a calomniat dezvoltarea sa pașnică după ce liderii alianței au avertizat cu privire la „provocările sistemice” venite de la Beijing.

Beijingul acuză NATO că exagerează „pericolul chinez”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iun 2021   •   15:04

Liderii NATO au adoptat luni o poziţie puternică faţă de Beijing într-un comunicat, la primul summit al preşedintelui Statelor Unite Joe Biden cu alianţa.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul asertiv prezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli şi pentru securitatea alianţei”, au spus liderii NATO.

Este prima dată când NATO a plasat China în centrul agendei sale. 

Într-un comunicat, ambasada Chinei pe lângă Uniunea Europeană a acuzat NATO că dă dovadă de o „mentalitate a războiului rece” și caută să „creeze în mod artificial confruntări”.

Așa cum s-a anunțat luni în documentul final al summitului de la Bruxelles, liderii țărilor Alianței atlantice s-au arătat preocupați de „ambițiile declarate ale Chinei și de comportamentul său”, pe care le-au calificat drept „provocări sistemice pentru ordinea internațională fondată pe reguli și în domenii de mare importanţă pentru securitatea Alianței”.

Potrivit ambasadei Chinei pe lângă Uniunea Europeană, expresia „provocare sistemică” este o „calomnie la adresa evoluției pașnice” a Chinei, care dispune de 20 de ori mai puține focoase nucleare decât membrii NATO.

„Noi nu reprezentăm o amenințare sistemică pentru nimeni”, se spune în reacția ambasadei chineze mai sus menționate, „dar dacă noi vom fi ținta unei provocări sistemice, nu vom rămâne indiferenți”.

”Nu de îndreptăm către un Război Rece, iar China nu este adversarul, inamicul nostru”, a declarat Stoltenberg. ”Însă este necesar să înfruntăm provocările pe care China le reprezintă la adresa securităţii noastre”, a subliniat el.

”Rusia şi China caută să ne despartă, însă alianţa noastră este solidă. NATO este unită,iar Statele Unite s-au întors”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele american Joe Biden în conferinţa sa de presă după summit, potrivit BBC.

China este una dintre cele mai importante puteri militare și economice din lume, al cărei partid comunist aflat la guvernare are o strânsă strângere în politică, viața de zi cu zi și o mare parte a societății.

Armata chineză are în prezent cele mai mari forțe armate din lume, cu peste două milioane de angajați în serviciu activ. NATO a devenit din ce în ce mai îngrijorat de capacitățile militare în creștere ale Chinei, pe care o consideră o amenințare la adresa securității și a valorilor democratice ale membrilor săi.

În ultimii ani, alianța a crescut, de asemenea, cu grijă cu privire la activitățile Chinei în Africa, unde a înființat baze armate.

 


×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close