Antena 3 CNN Externe Biserica Norvegiei se separă de stat. Parlamentul a aprobat cu o majoritate copleşitoare această ruptură istorică

Biserica Norvegiei se separă de stat. Parlamentul a aprobat cu o majoritate copleşitoare această ruptură istorică

Biserica Norvegiei se separă de stat. Parlamentul a aprobat cu o majoritate copleşitoare această ruptură istorică
Sursa foto: Foto: Scanpix
24 Mai 2012   •   20:30

Parlamentul norvegian a aprobat, joi, separarea Bisericii de stat, conform unui amendament constituţional care a primit o susţinere foarte largă în rândul parlamentarilor, în contextul în care Norvegia este una dintre ultimele ţări dezvoltate care are o religie de stat, relatează AFP.

"Religia evanghelică luterană nu va mai fi religia oficială a ţării", iar Biserica norvegiană va primi fonduri publice "în acelaşi mod ca celelalte Biserici", a anunţat Parlamentul într-un comunicat.

Amendamentul a fost aprobat prin aclamare joi, la trei zile după ce parlamentarii l-au adoptat cu o majoritate copleşitoare, cu 161 de voturi pentru şi 3 împotrivă. Separarea Bisericii de stat va intra oficial în vigoare la 15 iunie.

Parlamentul a subliniat că Biserica norvegiană va continua să ocupe un loc special în Constituţia ţării, care precizează că statul se bazează pe "moştenirea noastră creştină şi umanistă''.

Prin separarea sa de stat, Biserica va avea autoritatea de a-şi numi superiorii fără aprobarea Guvernului. În plus, nu va mai fi obligatoriu nici ca jumătate dintre membrii Guvernului, nici ca ministrul Afacerilor ecleziastice să aparţină de Biserica Norvegiei, acelaşi lucru nefiind însă valabil şi pentru Familia Regală.

Biserica Norvegiană, favorabilă separării, numără circa patru milioane de membri, într-o ţară cu 4,7 milioane de locuitori.

×
Subiecte în articol: familia regala
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close