Antena 3 CNN Externe Blair s-a întâlnit cu Chirac şi Sarkozy

Blair s-a întâlnit cu Chirac şi Sarkozy

Blair s-a întâlnit cu Chirac şi Sarkozy
11 Mai 2007   •   23:25

Tony Blair îşi ia la revedere de la liderii politici ai lumii. Vineri, el s-a întâlnit la Paris cu preşedintele Jacques Chirac, dar şi cu succesorul acestuia, Nicolas Sarkozy. Preşedinte ales al Franţei, Sarkozy spune că este gata să schimbe politica externă din Hexagon, iar cea mai importantă modificare ar putea fi relansarea relaţiilor cu Statele Unite.

Odată cu venirea lui Nicolas Sarkozy la putere, se aşteaptă ca politica externă a Franţei să cunoască anumite schimbări. Încă din timpul campaniei electorale, candidatul Uniunii pentru o Mişcare Populară vorbea despre relansarea relaţiilor cu Statele Unite. ?Vă spun cu cea mai mare hotărâre, am două priorităţi, care sunt extrem de legate: independenţa Franţei şi viitorul Europei. Şi vreau să le reamintesc aliaţilor noştri americani că prietenia între Europa şi Statele Unite este necesară pentru balanţa de putere la nivel mondial. Prietenia dintre Europa şi SUA are rădăcini adânci - voi folosi un cuvânt puternic - şi este de nezdruncinat?, susţine Sarkozy.

Aşadar noul preşedinte este gata să ?repare? relaţiile cu Statele Unite, după ce Jacques Chirac s-a opus vehement războiului din Irak. Analiştii politici cred că şi legăturile Franţei cu lumea arabă se vor îmbunătăţi odată cu venirea lui Sarkozy la Palatul Elysee. Sarkozy va prelua prerogativele prezidenţiale pe 16 mai.

Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close