Antena 3 CNN Externe Bombele cu clor ? noua invenţie Al-Qaida

Bombele cu clor ? noua invenţie Al-Qaida

Bombele cu clor ? noua invenţie Al-Qaida
23 Feb 2007   •   09:33

Reţeaua al-Qaida din Irak a pus la punct noi metode de atac, afirmă comandanţii militari americani. Teroriştii folosesc acum, drept bombe, camioane-cisternă umplute cu clor, a căror explozie are urmări catastrofale. Insurgenţii au format, de asemenea, echipe specializate în doborârea elicopterelor.

Forţele americane au descoperit acum trei zile, lângă Fallujah, un adevărat atelier care transforma vehiculele în bombe cu clor. În ultimele zile s-au înregistrat două atentate cu asemenea bombe, în care zeci de oameni au fost ucişi sau intoxicaţi de emanaţiile de clor. Chiar şi Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de asemenea atacuri care pot face nenumărate victime în rândul civililor.

Un alt motiv de alertă pentru armata americană este numărul crescând de elicoptere doborâte în Irak. Insurgenţii încearcă de mult să atace elicopterele americane, dar în ultimul timp au tot mai mult succes, ceea ce ar dovedi acţiunea unor echipe speciale, bine instruite. În aceste condiţii, analiştii politici americani cred că începerea retragerii trupelor britanice din Irak nu poate fi o veste bună pentru Casa Albă, contrar afirmaţiilor oficiale.

În sudul Irakului, populat de şiiţi, unde erau desfăşuraţi britanicii, situaţia este într-adevăr mai calmă decât la Bagdad. Dar retragerea poate spori influenţa extremiştilor şiiţi şi a Iranului, ceea ce ar duce la noi confruntări. "Retragerea arată că suntem din ce în ce mai singuri în acest război; chiar şi aliaţii cei mai apropiaţi pleacă, în timp ce noi trimitem alţi soldaţi", a declarat un expert, citat de France Presse.

Observator

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close