Antena 3 CNN Externe Boris Elţîn a încetat din viaţă

Boris Elţîn a încetat din viaţă

Boris Elţîn a încetat din viaţă
23 Apr 2007   •   16:49

Boris Elţîn, cel care a pus cruce Uniunii Sovietice, a murit în urma unui atac de cord. A condus Rusia împotriva unei rezistenţe de fier a comuniştilor. A trecut prin două tentative de lovituri de stat şi prin mai multe atacuri de inimă. Dar votca l-a ajutat sa treaca peste toate. A murit la pensie, la 76 de ani. În august 1991, lumea învăţa un nou nume: Boris Nikolaievici Elţîn. Primar al Moscovei, fusese demis pentru că l-a criticat pe părintele perestroikăi Mihail Gorbaciov pentru ritmul lent al reformelor.

A candidat la prezidenţialele din iunie 1991 şi le-a câştigat. Două luni mai târziu, urcat pe un tanc a ţinut piept unei lovituri de stat, regizată de comunişti. Aşa şi-a făcut Elţîn intrarea în lumea politicii internaţionale: ca eroul care a salvat democraţia în Rusia. Sub mandatul său, au fost create primele instituţii şi mecanisme democratice. Au explodat însă şi mafia şi corupţia. Rusia a fost umilită într-un război epuizat împotriva unei Cecenii rebele.

Elţîn a câştigat un al doilea mandat, deşi în timpul campaniei a suferit un atac de cord, pe care l-a ascuns publicului. În schimb, Elţîn se arăta oamenilor ca un om plin de energie, vesel, pus pe şotii, dar şi hotărât să nu lase Rusia să cadă din nou în mâna comuniştilor. Era însă un alcoolic incurabil. Suferise mai multe atacuri de inimă. Băutura îl transformase într-o umbră. Adesea părea că dezorientat şi avea uneori nevoie să fie sprijinit să nu cadă din picioare.

Elţîn a anunţat că demisionează de la conducerea Rusiei. A plecat de la Kremlin acuzând probleme de sănătate. Era ameninţat însă de un val de acuzaţii de corupţie. Ultimii ani i-a petrecut retras în casa de vacanţă de lângă Moscova. Era vecin cu Mihail Gorbaciov însă nu-şi mai vorbeau. Niciunul n-a spus vreodată de ce. În ciuda slăbiciunilor, Boris Elţîn a vrut şi a lăsat moştenire o Rusie democratică. Aşa şi-l amintesc acum toţi liderii politici, de la Casa Albă la Bucureşti. Ca rebelul care i-a învăţat pe ruşi ce înseamnă să voteze.

Elţîn a fost de mai multe ori internat în spital

În ultimul deceniu, Boris Elţîn a fost de mai multe ori internat în spital, cu diverse probleme de sănătate. Fostul lider de la Kremlin era în atenţia medicilor şi permanent monitorizat din cauza afecţiunilor cardiace. În timpul mandatului de preşedinte, a avut numeroase probleme de sănătate, care l-au reţinut departe de biroul de Kremlin. Aproape în fiecare an, Elţîn era spitalizat măcar o dată. De cele mai multe ori, însă, totul se petrecea în cel mai mare secret. A suferit intervenţii chirurgicale şi a fost internat luni la rând din cauza bolilor cardiace.

Potrivit medicilor, preşedintele rus avea probleme cu alcoolul, a suferit mai multe preinfarcte, iar unii vorbesc şi despre tentative de suicid. Nu l-au ocolit nici bronşitele, pneumoniile sau fracturile. Treptat, Elţîn a început să fie privit ca un conducător cu o sănătate din ce în ce mai fragilă. Numeroşi lideri ai scenei politice ruse au solicitat organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate sau chiar demisia preşedintelui, pe care îl considerau incapabil să-şi exercite prerogativele. Elţîn va fi înmormântat miercuri, la Moscova.

Antena3.ro

×
Parteneri
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close