Antena 3 Externe BREXIT. Răsturnare de situație! Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană

BREXIT. Răsturnare de situație! Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană

de S.T.    |    27 Iun 2016   •   09:44
BREXIT. Răsturnare de situație! Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Regatul Unit ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea sa din Uniunea Europeană, în pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecută, a estimat duminică un diplomat european, citat de AFP.

„Sentimentul meu personal este că nu vor notifica niciodată” UE asupra intenţiei lor de a părăsi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.

În conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007, care nu a fost utilizat niciodată până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guvern din ţările membre, cu privire la intenţia sa de a părăsi Uniunea şi apoi să negocieze timp de doi ani, cel mult, „un acord de retragere”.

„Noi dorim ca Londra să declanşeze articolul 50 acum pentru ca să existe o claritate. Cum însă nu îi putem forţa, mă aştept ca ei să-şi ia timp pentru aceasta”, a declarat acelaşi diplomat. „Şi nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, că ei ar putea să nu o facă niciodată”, a mai adăugat el.

BREXIT. Cum poate fi oprită ieșirea din UE a Marii Britanii

 

Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare ai blocului european au cerut sâmbătă Londrei să demareze procesul de ieşire „cât mai repede posibil”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nerăbdarea Bruxellesului.

„Nu înţeleg de ce guvernul britanic trebuie să aştepte până în octombrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorţ la Bruxelles. Aş prefera să o facă imediat”, a spus el.

Sursă: Agerpres
×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close