BREXIT. Răsturnare de situație! Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană

de S.T.    |    27 Iun 2016   •   09:44
BREXIT. Răsturnare de situație! Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană Foto: pixabay.com

Regatul Unit ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea sa din Uniunea Europeană, în pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecută, a estimat duminică un diplomat european, citat de AFP.

„Sentimentul meu personal este că nu vor notifica niciodată” UE asupra intenţiei lor de a părăsi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.

În conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007, care nu a fost utilizat niciodată până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guvern din ţările membre, cu privire la intenţia sa de a părăsi Uniunea şi apoi să negocieze timp de doi ani, cel mult, „un acord de retragere”.

„Noi dorim ca Londra să declanşeze articolul 50 acum pentru ca să existe o claritate. Cum însă nu îi putem forţa, mă aştept ca ei să-şi ia timp pentru aceasta”, a declarat acelaşi diplomat. „Şi nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, că ei ar putea să nu o facă niciodată”, a mai adăugat el.

BREXIT. Cum poate fi oprită ieșirea din UE a Marii Britanii

 

Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare ai blocului european au cerut sâmbătă Londrei să demareze procesul de ieşire „cât mai repede posibil”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nerăbdarea Bruxellesului.

„Nu înţeleg de ce guvernul britanic trebuie să aştepte până în octombrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorţ la Bruxelles. Aş prefera să o facă imediat”, a spus el.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close