Antena 3 CNN Externe Un britanic de la ambasada din Berlin a Regatului Unit, arestat și acuzat că spionează pentru Rusia

Un britanic de la ambasada din Berlin a Regatului Unit, arestat și acuzat că spionează pentru Rusia

Un cetățean britanic a fost arestat în Germania, fiind suspectat că spionează pentru Rusia, transmite presa internațională.

Un britanic de la ambasada din Berlin a Regatului Unit, arestat și acuzat că spionează pentru Rusia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Aug 2021   •   12:58

Potrivit procurorilor germani, suspectul de spionaj, identificat drept David S, este angajat al ambasadei Marii Britanii la Berlin.

El ar fi furnizat documente "cel puțin o dată" serviciilor ruse de informații, în schimbul unei sume neprecizate de bani.

Suspectul a fost arestat marți, la Postdam iar locuința și biroul său au fost, între timp, percheziționate.

El urma să fie adus, miercuri, în fața unui judecător.

Poliția metropolitană din Londra a confirmat arestarea unui bărbat britanic de 57 de ani în Germania și a precizat că departamentul anti-terorism al poliției colaborează la anchetă.

Ancheta este condusă de autoritățile de la Berlin iar ofițerii britanici vor continua să lucreze cu omologii lor germani, notează BBC.

Relațiile Rusiei cu Marea Britanie și Germania, tensionate de incidente pe bază de Noviciok

Relațiile bilaterale anglo-ruse și ruso-germane sunt deja tensionate de mai multe incidente a căror responsabilitate este atribuită Kremlinului de națiunile vestice.
Marea Britanie a acuzat Moscova că a ordonat atacul din 2018 împotriva fostului spion rus Serghei Skripal.

Atacul, în care s-a folosit agentul neurotoxic Noviciok, a avut loc pe teritoriul britanic, în Salisbury. Skripal și fiica sa, Iulia, au fost expuși la Noviciok, dar au supraviețuit.

În schimb, Dawn Sturges, o britanică de 44 de ani, a murit după ce a intrat în contact cu un flacon de parfum utilizat în operațiunea menită să-l ucidă pe fostul spion.

Kremlinul a negat în mod repetat implicarea în acest atac, în pofida faptului că autoritățile britanice i-au identificat pe agenții ruși participanți la operațiune și le-au publicat identitățile și fotografiile.

La rândul său, Germania este țara unde a fost tratat disidentul rus Aleksei Navalnîi după ce acesta a fost otrăvit cu Noviciok într-o aparentă operațiune a serviciilor ruse de a-l reduce la tăcere.

La fel ca în cazul Skripal, Kremlinul a negat, și de această, dată, orice implicare.

Recent, cancelarul german Angela Merkel, care se află la final de mandat, și președintele american Joe Biden s-au angajat să contracareze împreună "agresiunea rusă".

Foto: ambasada Marii Britanii, Berlin, aprilie 2021

×
Subiecte în articol: britanic Berlin ambasada
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close