Antena 3 CNN Externe Britanicii arestaţi în Golf sunt la Teheran

Britanicii arestaţi în Golf sunt la Teheran

Britanicii arestaţi în Golf sunt la Teheran
27 Mar 2007   •   14:02

Iranienii şi-au mai temperat tonul în cazul celor 15 soldaţi britanici pe care i-au arestat vineri.

Teheranul a anunţat că militarii sunt interogaţi pentru a stabili dacă pătrunderea lor în apele teritoriale ale republicii islamice a fost sau nu intenţionată. Declaraţia pare să reprezinte un pas înapoi, mai ales că, duminică, şeful armatei iraniene a spus că britanicii au comis deliberat un act de agresiune. Guvernul de la Londra susţine însă, că militarii săi se aflau în apele teritoriale ale Irakului când au fost capturaţi şi cere eliberarea lor imediată. Iranienii au dat de înţeles zilele trecute că soldaţii ar putea fi inculpaţi pentru spionaj.

Cei 15 membri ai Infanteriei Marine sunt interogaţi pentru a afla dacă erau într-o misiune de spionaj. Investigaţia se concentrează asupra dispozitivelor electronice din dotarea echipajului britanic, pentru a se stabili locaţia exactă în care militarii au fost capturaţi. Teheranul a anunţat că britanicii ar putea fi inculpaţi pentru pătrunderea ilegală în apele teritoriale iraniene.

Blair somează Iranul să elibereze militarii britanici capturaţi în Golful Persic. "Sper că îi vom convinge să îi pună în libertate. Însă, în caz contrar, se va intra într-o nouă etapă", a avertizat liderul de la Downing Street fără a oferi alte detalii. Londra încearcă să obţină accesul diplomaţilor la cei 15 militari şi să afle unde sunt deţinuţi. Potrivit BBC, captivii sunt interogaţi de membrii Gardienilor Revoluţiei într-o bază militară din Teheran.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ninge în toiul lunii mai, pe Transalpina. Avertisment pentru șoferi
x close