Antena 3 CNN Externe C.E. propune majorarea accizei pentru motorină

C.E. propune majorarea accizei pentru motorină

C.E. propune majorarea accizei pentru motorină
28 Mar 2007   •   18:52
Comisia Europeană a propus, marţi, majorarea valorii minime a accizei pentru motorină cu scopul de a preveni 'turismul pentru combustibil' şi pentru a reduce consumul de motorină în UE. Executivii UE vor ca acciza minimă să fie mărită de la valoarea curentă de 302 euro (399 dolari) pe o mie de litrii sau aproxomativ 0,30 euro pentru un litru la 380 euro (502 dolari) pe o mie de litri, până în anul 2014. Astfel s-ar preveni călătoriile lungi şi ocolitoare ale camioanelor în ţări cu motorină ieftină, călătorii dăunătoare mediului.

Propunerea trebuie să fie aprobată în unanimitate de cele 27 de state membre, obiectiv greu de realizat întrucât multe ţări unde accizele sunt reduse vor dori să evite scumpirea la pompă a carburantului folosit de transportatori. Comisarul UE pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs, a precizat că diferenţele pentru ţări precum Germania, unde accizele sunt de 470 euro pe o mie de litri suferă mari pierderi, ca urmare a faptului că transportatorii merg să cumpere motorină în ţările vecine, precum Luxemburg, Polonia, sau Republica Cehia, pentru a-şi face plinul.

'Un litru de motorină consumat emite cu 12 la sută mai mult dioxid de carbon decât un litru de benzină, astfel încât acciza ar trebui să fie, în primul caz, cu 12 la sută mai mare. Motorina ieftină este o anomalie istorică', a subliniat Nina Renshaw, reprezentant al organizaţiei Transport şi Mediu.

Rompres

×
Parteneri
Mărturii despre crima din fața Parcului Crângași din București
x close