Antena 3 CNN Externe Cea mai GRAVĂ criză în cei 23 de ani de independenţă. "Există temerea izbucnirii unui RĂZBOI CIVIL în Ucraina"

Cea mai GRAVĂ criză în cei 23 de ani de independenţă. "Există temerea izbucnirii unui RĂZBOI CIVIL în Ucraina"

Cea mai GRAVĂ criză în cei 23 de ani de independenţă. "Există temerea izbucnirii unui RĂZBOI CIVIL în Ucraina"
de O.P.    |    19 Feb 2014   •   12:49
PROTESTE UCRAINA: Ucraina se confruntă începând de marți cu cea mai gravă criză în cei 23 de ani de independență, ani marcați de o viață politică tensionată și de o 'revoluție portocalie', dar fără a cunoaște violențe de genul celor înregistrate în ultimele ore care au provocat cel puțin 25 de morți și numeroși răniți, generând "temeri privind izbucnirea unui război civil în această fostă republică sovietică", spun analistii.
După câteva zile mai liniștite la Kiev, în care mișcarea de contestare declanșată la sfârșitul lunii noiembrie a continuat, dar fără violențe, așteptându-se formarea noului guvern după demisia de la sfârșitul lunii ianuarie a cabinetului condus de Mikola Azarov și discutarea reformei constituționale cerute de opoziție, capitala ucraineană a devenit marți teatrul unor adevărate lupte de stradă.

Miercuri dimineață, Ministerul ucrainean al Apărării a infirmat că depozite de arme ar fi fost atacate de către manifestanți. Chiar și depozitul de arme al trupelor de interne, despre care se afirma că a fost capturat marți, este în siguranță, potrivit Interfax-Ukraina.

Americanii și europenii au făcut apel la președintele Viktor Ianukovici să reia dialogul cu opoziția, în timp ce Moscova acuză Occidentul de escaladarea crizei în țara vecină. La rândul său, Varșovia și-a declarat temerea în legătură cu posibilitatea izbucnirii unui război civil în fosta republică sovietică, divizată între regiunile vorbitoare de limba rusă în est și sud și cele din vestul naționalist.

Într-un discurs către națiune, difuzat în cursul nopții, după o întâlnire de mai multe ore, dar fără niciun rezultat, cu liderii opoziției, președintele Viktor Ianukovici i-a acuzat pe aceștia din urmă că au 'depășit limita' atunci când au chemat la 'lupta armată' pentru a prelua puterea.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina proteste kiev
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close