Antena 3 CNN Externe Cea mai mare bancă din zona euro, retrogradată de Fitch

Cea mai mare bancă din zona euro, retrogradată de Fitch

Cea mai mare bancă din zona euro, retrogradată de Fitch
Sursa foto: Foto: au.ibtimes.com
de M.Z.    |    11 Iun 2012   •   20:24

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat luni, cu două trepte, calificativele primelor două bănci din Spania, respectiv Banco Santander şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Fitch a precizat că a retrogradat Santander, cea mai mare bancă din Spania şi din zona euro, şi BBVA la ”BBB plus” de la ”A”. În plus, Fitch a precizat că ambele ratinguri au o perspectivă ”negativă”, informeză AFP.

Căderea în clasament a instituțiilor bancare are loc la câteva zile după ce aceeaşi agenţie a retrogradat ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte.

Decizia ”reflectă îngrijorări similare cu cele care au afectat ratingul suveran al Spaniei, în special estimările că Spania ar urma să rămână în recesiune în restul acestui an şi în 2013, spre deosebire de estimările anterioare potrivit cărora economia spaniolă va beneficia de pe urma unei relansări modeste”, a anunţat Fitch.

Retrogradarea băncilor vine la patru zile după ce Fitch a coborât ratingul de ţară al Spaniei cu trei trepte, până la BBB, citând creşterea costurilor cu salvarea sectorului bancar.

Sâmbătă, Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat un plan european de salvare în valoare de 100 miliarde de euro.

Împrumutul european va fi injectat în Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la rândul său va acorda aceste fonduri băncilor spaniole care solicită ajutor.



×
Subiecte în articol: Fitch banci Spania retrogradare
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close